Peticija: ‘Svaka sekunda je važna da se djeca spase od zlostavljanja na internetu’

Sigurnost djece online
Be Internet Awesome/Google/Youtube

U povodu Međunarodnog dana djeteta objavljeni su detalji kampanje “Svaka sekunda je važna” kojoj je cilj zaustavljanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu.

Stranica NajboljaMamaNaSvetu.com i organizacija Justice Initiative, uz podršku Centra za sigurniji internet Hrvatska i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, pokreću zajedničku kampanju “Svaka sekunda je važna”.

“Na Međunarodni Dan djeteta, 1. lipnja, dižemo glas protiv nasilja na internetu i dijeljenja materijala sa seksualnim iskorištavanjem djece. Ove godine EU će glasati o ključnom zakonu koji će uspostaviti zakonsku obavezu i odgovornost za digitalne tvrtke i platforme kao što su Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp), Viber, Google, TikTok, Twitter i drugi, da pronalaze, prijavljuju i uklanjaju materijal sa seksualnim iskorištavanjem djece te uvedu sigurnije mjere za zaštitu djece na njihovim platformama. Podrška javnosti je, također, potrebna. Stoga, pozivamo sve one kojima je stalo do sigurnosti djece na internetu – roditelje, odgajatelje, influencere, mlade na potpisivanje važne peticije”, poručuju iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Što je srž problema?
● Svake minute internetom se podijeli 160 slika ili videozapisa seksualnog zlostavljanja
djece, uključujući i seksualno eksplicitne sadržaje koje su izradila djeca mlađa od osamnaest
godina (bilo dobrovoljno ili pod prisilom ili ucjenom).
● 87 MILIJUNA slika i videozapisa seksualnog zlostavljanja djece internetske tvrtke
detektirale su samo prošle godine i to uglavnom u online porukama.
● Platforme sada dobrovoljno uklanjaju ovakav materijal, što će uskoro biti zabranjeno, a
bez nove zakonske regulative neće biti niti zaštite od objavljivanja i dijeljenja materijala sa
seksualnim iskorištavanjem djece na društvenim mrežama.
● Postoji prijedlog zakona koji će uspostaviti zakonsku obvezu i odgovornost za digitalne
tvrtke da pronađu, prijave i uklone materijal seksualnog zlostavljanja djece te uvesti
sigurnije mjere zaštite djece.
● Da bi zakon bio usvojen, potrebno je da se čuje naš glas.
● Zajedno možemo učiniti internet sigurnijim za djecu. Sada imamo priliku, iskoristimo je!

Trauma koja žrtvi ostavlja dijeljenje materijala sa seksualnim iskorištavanjem djece stvarna je i u potpunosti jednaka onoj koju ostavlja bilo koji drugi oblik nasilja. Kod online zlostavljanja broj promatrača puno je veći, žrtva nema kontrolu nad time kada će sadržaj biti uklonjen, a sadržaj se često ponovno pojavljuje s vremenskim odmakom na drugim platformama. Time je sam oporavak kod žrtve dugotrajniji.

“Živimo u virtualnom dobu u kojem djeca provode više vremena nego u stvarnom svijetu te su neophodni što kvalitetniji i sveobuhvatniji napori cijelog društva kako bi ih zaštitili u tom prostoru. Ispred Centra za sigurniji Internet Hrvatska te Centra za nestalu i zlostavljanu djecu pozivano sve relevantne dionike na akciju kako bismo djeci mogli osigurati ono najbolje od virtualnog svijeta, a to je njihov rast i razvoj i kako bismo spriječili broj kaznenih djela počinjenih na štetu djece na internetu”, izjavio je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Potpišite peticiju na linku: https://justice-initiative.eu/hr/petition/

RSS