‘SLUČAJNI SPASILAC’: Ove tete iz vrtića sada znaju kako spasiti djecu iz vode

hck-koprivnica.hr

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, u sklopu projekta ‘Sigurnost na vodi’ organiziralo je radionicu Slučajni spasilac za 21 odgojiteljicu dječjeg vrtića Tratinčica u Koprivnici.

Dr. Dražen Curman, licencirani predavač prve pomoći, upoznao je polaznike s osnovama prve pomoći, a njegovo izlaganje kao i praktični primjeri sa zanimanjem su praćeni.

Pružanje prve pomoći na mjestu nesreće, postupak s unesrećenom osobom na mjestu nesreće, pružanje prve pomoći kod gubitka svijesti, krvarenja, šok, ozljede, gušenje stranim tijelom, naglo nastale bolesti (srčani i moždani udar, pad šećera u krvi, napad astme, grčevi mišića),  bile su teme ovog zanimljivog tečaja. Poseban naglasak je bio kako prvu pomoć u tim situacijama pružiti djeci, a o tome su odgojiteljice najviše ispitivale dr. Curmana. Polaznice tečaja i same su sudjelovale u praktičnom dijelu, pa su se okušale u masaži srca, davanju umjetnog disanja i previjanju rana.

Sudeći po interesu, radionica je bila vrlo uspješna, a zajednički je zaključak da osnove prve pomoći nikad nije previše ponavljati, jer ponavljanje je majka mudrosti, smatraju organizatori.

Projekt Slučajni spasilac provodi se zahvaljujući financijskoj podršci Hrvatskog Crvenog križa u sklopu projekta Sigurnost na vodi, a u sklopu kojeg GD CK Koprivnica provodi radionice Kodovi sigurnosti na vodi, obilazak kupališta Šoderice i Drave te tečaj Junior spasilac koji će se ove godine provesti u travnju, doznajemo iz korpivničkog Crvenog križa.

RSS