Sisačko-moslavačka županija uvela obvezu nošenja zaštitne maske kod svih građana

Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, u subotu, 25. travnja 2020.   donio je odluku da je  u  periodu relaksacije mjera obavezno  nošenje zaštitnih maski kod svih žitelja  županije.

Stožer ističe da je primjetno opuštajuće nekritičko ponašanje ljudi uz nepoštivanje socijalne distance što predstavlja veliku opasanost pogodovanju širenja ove opasne zarazne bolesti.

Niti jedna osoba ne može i ne smije zbog obavljanja bilo kojeg posla ući u zgradu županije, grada, općine, policijske uprave, banke, pošte i dr. bez nošenja zaštitne maske i bez prethodne dezinfekcije ruku i mobitela, ističe se u izvješću Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u petak, 24. travnja 2020. objavio je detaljne preporuke za pojedine segmente javnog života.

Među preporukama je i ona o nošenju zaštitnih maski.

Prijašnje preporuke nastale temeljem informacija i uputa kojima se raspolagalo, govorile su da samo osobe s akutnim respiratornim infekcijama trebaju nositi masku koja pokriva nos i usta korisnika.

Međutim, nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost, npr. javni prijevoz, trgovine prehrambenih proizvoda ili čak na radnom mjestu, moglo bi pomoći smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2. Maske mogu podići svijest o fizičkoj udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju, ističe se u preporuci HZJZ.

Osobe koje žele nositi masku za lice trebaju se strogo pridržavati sljedećih pravila:

 • Maske se moraju koristiti samo u osobne svrhe.
 • Nepohodno je i dalje se pridržavati svih propisanih higijenskih mjera, naznačenih u preporukama HZJZ-a.
 • Čak i tijekom nošenja maske za lice potrebno je prema preporuci SZO-a održavati razmak između osoba od 2 m.
 • Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske.
 • Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima.
 • Prije prve uporabe maske je poželjno oprati ili barem izglačati glačalom podešenim na temperaturu za glačanje pamučnih/lanenih materijala.
 • Prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom.
 • Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tješnje pristajati kako bi se što je više moguće smanjio protok zraka izvan maske.
 • Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako bi što je manje moguće sprečavala normalno disanje.
 • Navlaženu masku potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom.
 • Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske.
 • Nakon skidanja masku treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati. Kako bi se spriječila pojava plijesni, nije preporučljivo masku dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.
 • Maske bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 i temeljito posušiti.
 • Ako postoje upute proizvođača, obvezno ih se i u cijelosti treba pridržavati.

 Medicinske maske (kirurške maske)

Medicinske/kirurške maske prvenstveno se koriste za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama one osobe koja nosi masku. Njihova je primjena jednokratna. Odgovarajuća maska također u određenoj mjeri štiti korisnika maske kada je čvrsto pričvršćena. Koriste se prvenstveno u medicinske svrhe i služe za sprječavanje širenja kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu te mogu zaštititi područje usta i nosa od direktnog utjecaja većih kapljica druge osobe kao i od prijenosa patogena izravnim dodirom s rukama. Nesterilne medicinske maske obično su medicinski proizvodi razreda rizika u skladu s europskom direktivom o medicinskim proizvodima (93/42 / EEC) i posebno moraju biti u skladu s normom EN 14683: 2019-6. Nakon postupka ocjenjivanja sukladnosti, dodjeljuje im se oznaka “CE” čime se mogu stavljati na europsko tržište.

Filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila (FFP2 i FFP3)

Filtrirajuće polumaske (FFP) ubrajaju se u osobnu zaštitnu opremu (OZO) u kontekstu zaštite na radu i namijenjene su zaštiti od čestica, kapljica i aerosola u zdravstveni ustanovama. Njihova primjena je jednokratna. Dizajn filtrirajućih maski je različit. Postoje maske bez ventila za izdah i maske s ventilom za izdah. Maske bez ventila filtriraju udisani zrak i izdisani zrak i zato osiguravaju i samozaštitu i vanjsku zaštitu. Maske s ventilima filtriraju samo udahnuti zrak i stoga osiguravaju samozaštitu. Kako bi se FFP-maske u Europi plasirale na tržište, one se moraju podvrgnuti postupku ocjene sukladnosti u skladu s europskom uredbom EU2016/425, nakon čega dobivaju oznaku “CE”. Usto maske moraju ispunjavati zahtjeve europskog standarda EN 149: 2001-10. Odstupajući od navedenog u iznimnim slučajevima FFP-maske također se mogu smatrati kao medicinski proizvodi ako nemaju ventil za izdah (tj. zrak se filtrira tijekom udisaja i izdisaja). Takve maske nose se u situacijama kada se zna da se pruža neposredna zdravstvena skrb zaraženoj osobi,  pri zahvatima u kojima se generira aerosol jer zaustavljaju 95% i više, odnosno 98% i više čestica, ovisno o jačini filtracije.

Detaljne najnovije preporuke HZJZ pogledajte OVDJE.

 

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com