Hikvision donirao sustav za otkrivanje povišene temperature splitskoj Hitnoj pomoći

Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije neposredno prije Uskrsa na dar je dobio jedan komplet opreme za mjerenje povišene tjelesne temperature koji će osjetno ubrzati trijažu prilikom prijema pacijenata. Skupocjenu opremu čine monitor, snimač i termografska kamera koja vrlo precizno – u svega jednoj sekundi – može detektirati i precizno izmjeriti povišenu tjelesnu temperaturu kod najviše 20 osoba istodobno. Opremu je ravnatelju Zavoda dr. Leu Luetiću osobno uručio voditelj marketinga Hikvisiona za Jadransko područje Antun Krešimir Buterin.

Ako se kod jedne ili više osoba detektira povišena tjelesna temperatura, njih je potrebno odvojiti od ostalih te im zatim valja izmjeriti temperaturu klasičnim putem. Uz pomoć ovakve opreme prijem pacijenata u stanicama za hitnu pomoć, u bolnicama i domovima zdravlja, ali i na drugim sličnim lokacijama, može se znatno ubrzati. Temperaturu, naime, ne treba mjeriti svim pacijentima, nego samo onima na koje upozori termografska kamera, čime se izbjegava stvaranje nepotrebnih gužvi. Ovakvi termografski sustavi nisu namijenjeni samo za ugradnju u medicinskim ustanovama, nego i u kompanijama, tvornicama, obrazovnim ustanovama, u zračnim lukama i kolodvorima, dakle u svim prostorima u kojima se okuplja ili kojima prolazi veći broj ljudi.

Kako je kazao Antun Buterin, Hikvision je u Europi ukupno donirao 17 ovakvih kompleta u 17 zemalja i 17 bolnica. „Opremu u Hrvatskoj odlučili smo donirati zdravstvenom sustavu grada Splita, jer je grad Hangzhou, gdje je sjedište Hikvisiona – grad prijatelj Splita. Presretni smo što ovim skromnim znakom poštovanja možemo pomoći u ovim nevjerojatnim vremenima“, dodao je Buterin kod primopredaje.

Donirana oprema vrijedi oko 50.000 kuna, dok je ugradnju vrijednu oko 8000 kn besplatno izvela tvrtka Kam-bell iz Kaštel Kambelovca, kao Hikvisionov ovlašteni partner. Istovjetan komplet zadnjih je dana Hikvision donirao i u bolnice u Mariboru, Sarajevu, Beogradu, Tirani i Prištini.

Splitski liječnici nisu skrivali oduševljenje ovim uskrsnim tehnološkim darom. U prvih nekoliko sati od puštanja sustava u rad, testirali su ga ne samo na sebi, nego i na pacijentima. Ističu da je temperatura koju je izmjerila termalna kamera bila identična temperaturi koju su izmjerili sami sebi klasičnim toplomjerima. Otkrivaju da se vesele što će im oprema pomoći – ne samo da ubrzaju postupak prijema pacijenata, nego da možebitno detektiraju i povišenu temperaturu kod zaposlenika i kolega koji više puta dnevno prolaze pokraj kamere postavljene na samom ulazu u Hitnu.

Zanimljivo, Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije najveći je zavod za hitnu medicinu na području cijele Hrvatske – naime, pokriva najveći teritorij i ima teritorijalno najsloženiju organizaciju. A ljeti zbog priljeva turista, dnevni broj obrađenih pacijenata ruši sve rekorde. Kako će to izgledati ovoga ljeta, to još ne zna nitko….

 

DBO/ Foto: HIKVISION