Više od 1000 mornara zaraženo koronavirusom na brodu Charles de Gaulle

Pixabay

Francuska mornarica istražuje kako je koronavirus zarazio više od 1000 mornara na nosaču avionu, brodu Charlesa de Gaullea.

Najveći francuski vojni brod prolazi dugotrajan postupak dezinfekcije nakon povratka u matičnu bazu u Toulonu, a jedna osoba koja je na njemu zaražena trenutno je na intenzivnoj njezi, dok je dvadesetak drugih hospitalizirano, rekao je glasnogovornik francuske mornarice Cmdr. Eric Lavault.

Lavault je inzistirao kako zapovjednik broda nastoji povećati fizičku udaljenost između posade na plovilu na kojemu za vrijeme njegovog tromjesečnog putovanja nije bilo opreme za niti zaštitnih maski za lice.

Slična epidemija pogodila je i američki brod Theodor Roosevelt, a spor oko načina rješavanja krize na moru doveo je do otpuštanja njegovog kapetana i ostavke tajnika američke mornarice.

Francuska mornarica dosad je bila pošteđena velikih prijepora, ali ministar obrane i šef oružane službe francuske vojske prošli su petak ispitivani na parlamentarnim saslušanjima.

Ministrica obrane Florence Parly izjavila je zastupnicima da je 1081 od 2300 ljudi na brodu Charles de Gaulle i njegovih brodova za pratnju do sada pozitivno na koronavirus.

Nosač zrakoplova vratio se u svoju matičnu bazu u mediteranskoj luci Toulon 12. travnja, a Lavault je rekao kako se nosač čisti odozgo prema dnu, najprije vodom visoke temperature, a zatim antivirusnim proizvodom, što bi moglo potrajati tjednima. Dodao je kako je cilj da se brod vrati u svoju funkciju negdje tijekom mjeseca svibnja.

Francuska je među zemljama koje je virus najteže pogodio, s više od 18.000 smrtnih slučajeva i više od 100.000 slučajeva zaraze.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: Pixabay