Simbol potresa: Konačno je počelo rušenje zgrade u Petrinjskoj

Rusenje petrinjska
Simbol potresa

Rušenje potresom uništene zgrade u Petrinjskoj ulici 25 u središtu Zagreba, 22. ožujka 2020. u 06:24 sata, počelo je danas u jutarnjim satima.

Pripreme za rušenje zgrade počele su još u petak poslijepodne pa su Petrinjska ulica, na dijelu od Boškovićeve do Đorđićeve, i Đorđićeva ulica u zoni raskrižja s Petrinjskom ulicom do nedjelje 20. ožujka zatvorene za sav promet.

Obilazni pravci su Petrinjska/Boškovićeva – Zrinski trg (zapad) – Zrinski trg (sjever) – Amruševa.

Nakon što je proveden postupak nabave, a slijedom donesenoga Rješenja sukladno Zakon o dopuni Zakona o Državnom inspektoratu od 29. listopada 2021. godine danas u poslijepodnevnim satima započet će pripremne radnje za uklanjanje potresom uništene zgrade na adresi Petrinjska ulica 25, Zagreb. Samo rušenje započet će sutra (19. ožujka 2022. godine).

U siječnju 2022. godine Državni inspektorat proveo je postupak nabave radova uklanjanja potresom uništene zgrade na adresi Petrinjska ulica 25, Zagreb sukladno Pravilniku o provedbi postupaka nabave roba, usluga i radova za postupke obnove. Pristigle ponude, njih osam (8), pregledane su, ocijenjene i rangirane prema kriteriju za odabir ponude te je 19. siječnja 2022. godine Državni inspektorat donio Odluku o odabiru najpovoljnije ponude, gospodarskog subjekta EURCO d.d.. Slijedom navedenoga sklopljen je Ugovor o nabavi radova temeljem kojeg će se izvesti ugovoreni građevinski radovi uklanjanja.

Građevinska inspekcija Državnog inspektorata je do danas uklonila ukupno 133 zgrade uništene izvanrednim događajem, od čega je 98 zgrada uklonjeno temeljem odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a 35 temeljem rješenja koje, sukladno Zakonu o dopuni Zakona o Državnom inspektoratu od 29. listopada 2021. godine, donose građevinski inspektori.

Do sada građevinska inspekcija Državnog inspektorata donijela je ukupno 147 rješenja o uklanjanju 159 građevina oštećenih potresom čiji ostaci neposredno prijete sigurnosti, zdravlju ljudi i drugim zgradama ili stabilnosti tla na okolnom zemljištu.

DBO/ Foto: svijetsigurnosti.com