Sigurnost zagrebačkog Adventa u čvrstom obruču policije i agenata SOA-e

Svijetsigurnosti.com

Danas je u prostorijama Policijske uprave zagrebačke održana konferencija za medije, na kojoj su predstavljene aktivnosti koje je policija poduzela i koje će poduzimati tijekom održavanja Adventa u Zagrebu.

Načelnik Uprave Marko Rašić u uvodnom je dijelu naglasio da je opće stanje sigurnosti na području Uprave povoljno i dobro, a u prilog tome naveo je da je ukupan kriminalitet u padu i bolja razriješenost kaznenih djela. U vrijeme trajanja manifestacije „Advent u Zagrebu“,  poduzimat će se dodatni niz aktivnosti u cilju prevencije i suzbijanja kaznenih djela i prekršaja te će Policijskoj upravi zagrebačkoj biti upućena ispomoć iz drugih policijskih uprava i Ravnateljstva policije.

„Kako je Advent u Zagrebu postao prepoznatljiva i poželjna turistička destinacija, Policijska uprava zagrebačka je u suradnji s Ravnateljstvom policije, Sigurnosno-obavještajnom agencijom, gradskim uredima Grada Zagreba, a posebno s Uredom za upravljanje u hitnim situacijama, Turističkom zajednicom Grada Zagreba, zaštitarskim tvrtkama te drugim institucijama, provela temeljite sigurnosne pripreme kako bi Advent protekao u najboljem redu“ – rekao je načelnik Rašić.

Najuočljiviji će biti policijski službenici u odorama koji će patrolirati središtem grada. Područje visoke razine sigurnosti protezat će se od Trga bana Jelačića do Glavnog kolodvora, na kojem će u određenim razdobljima biti zabranjen promet svima, osim vozilima javnog prometa.

“Postavit ćemo blokadne punktove. Prvi će kao upozorenje biti prometni policajci, nakon njih bit će postavljene betonske žardinjere kao fizičke prepreke, a iza njih još jedan krug sigurnosti činit će vozila s interventnim policajcima”, iznio je neke od detalja plana šef zagrebačke policije  Marko Rašić.

U osiguranje zagrebačkog Adventa policija će uključiti i pse obučene za otkrivanje eksploziva koji će pregledavati sva dostavna vozila koja će ove godine smjeti samo do dostavnih punktova s kojih će se roba do štandova odvoziti kolicima

Načelnik Sektora policije Davor Posilović posebno je naglasio Mobilni preventivni centar policije tj. posebno uređeno policijsko vozilo koje će se premještati na različite lokacije u centru grada, putem kojeg će policija svim posjetiteljima dati informacije, praktične savjete te letke o samozaštitnom ponašanju kako ne bi postali žrtve kaznenih djela poput džeparenja ili prekršaja.

Uvodi se i posebna regulacija prometom. Dostavna vozila neće smjeti u visoku zonu sigurnosti, osim u vremenskom intervalu  od 2 sata noću do 7 sati ujutro. Pojačano će se u ostatku grada kontrolirati  kombiji i kamioni, a u samom središtu i osobna vozila.

Radnim danima, odnosno od ponedjeljka do četvrtka od 17 do 23 sata, bit će zabranjen promet za sva vozila osim tramvaja i vozila stanara na zapadnoj strani Trga Nikole Šubića Zrinskog. Promet Berislavićevom od Gajeve do Zrinjevca odvijat će se dvosmjerno.

DBO