TRUMPOV DRŽAVNI TAJNIK U EU MISIJI: Sigurnost glavna tema sastanaka s europskim čelnicima

Američki državni tajnik Rex Tillerson stiže u diplomatsku turneju po Europi i to nakon što su se proteklih dana u javnosti pojavila nagađanja kako ga Bijela kuća namjerava smijeniti s dužnosti.

Tillerson će, kako javlja Slobodna Evropa, biti nazočan na ministarskim sastancima NATO-a, Europske unije (EU) i Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE), a imat će bilateralne sastanke s belgijskim i austrijskim dužnosnicima, dok će 8. prosinca posjetiti Pariz.

Uoči europske turneje, Tillerson je naglasio predanost Washingtona europskoj sigurnosti, posebno zbog toga što Rusija nastavlja s “agresivnim ponašanjem”.

U međuvremenu, neki europski čelnici izrazili su zabrinutost zbog Trumpove retorike “America First” i različitih signala koje su poslali američki dužnosnici o NATO-u i EU.

U Bruxellesu će Tillerson sudjelovati na sastanku šefova diplomacije NATO-a, a sastat će se i s europskom povjerenicom za vanjske poslove Federicom Mogherini i drugim euro ministrima. Tema sastanka su “američko-europska suradnja u glavnim globalnim pitanjima”, priopćeno je iz State Departmenta.

RSS