SIGURNOST VODE I JAVNE VODOPSKRBE: Pametne brave su ključevi sigurnosti javne vodoopskrbe

Darko Palačić - Opatija

Drugog dana savjetovanja Kritične infrastrukture: Sigurnost vode i javne vodoopskrbe,u Opatiji, Amadria Grand Park Hotel,  u organizaciji Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj uz potporu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, govorilo se o arhitekturi otpornosti na ranjivostima javne vodoopskrbe.

U svom predavanju Upravljanje kontinuitetom poslovanja, dr. sc Darko Palačić (na slici), istaknuo je da je osnovna ideja kontinuiteta poslovanja zaštita poslovanja i informacije u slučaju većeg i neočekivanog incidenta, odnosno izvanredne situacije, dok svaka organizacija mora odrediti vanjska i unutarnja pitanja koja su relevantna za njezinu svrhu te koja utječu na sposobnost postizanja planiranih ishoda. Važno je uvesti norme čija dinamika traje godinu dana te redovno (jednom godišnje) obavljati provjeru rada. Iznimno je važno educirati stručnjake koji će voditi brigu o izvanrednim situacijama, zaključio je Palačić.

Pametne brave su ključevi sigurnosti naših vodocepilišta, istaknuo je Dejan Šobić, iz Abloy Hrvatska. Brave s čipom pamte tko je ušao u štićeni prostor. Riječ je o posebnim bravama koje ispunjavaju široke zahtjeve za zaključavanjem te ima kombinaciju elektromehaničkog ključa sa sveobuhvatnim asortimanom proizvoda za različite točke zaključavanje.
Važno je pratiti tko ulazi u koji prostor u određenom trenutku kako bi se zaštitila sigurnost kompanija i kako bismo bili sigurni da u prostore ne ulaze neovlaštene osobe, rekao je Šobić.

Projekt nadzornog operativnog centra je domena tehničke zaštite koja za svrhu ima centraliziranu dojavu alarma s objekta, administriranje alarmnih situacija, prikaz slika s videokamera koje se nalaze na objektima i integraciju svih alarmnih događaja u jedinstven centralni sustav.
Nadzorni centar zahtjeva nadzorni pult čija veličina ovisi o broju operatera u jednoj smjeni, radna površina je ergonomski oblikovana, na njemu su smještene sve radne stanice za upravljanje integralnim sustavom, monitori za nadzorni sustav, telefoni, upravljačka tipkovnica te je optimalno udaljen od videonadzora. Nadzorno operativni centar je srce sigurnosti vodoopskrbe, zaključio je na kraju izlaganja o ulozi NOC-a, Bruno Gregl, iz Prospectusa.

PO/ Foto: HUMS