HIBRIDNE PRIJETNJE I CYBER (NE)SIGURNOST JAVNE VODOOPSKRBE

Alen Delić - Opatija

Sudioniciopatijskog savjetovanja Kritične infrastrukture: Sigurnost vode i javne vodoopskrbe, u četvrtak, 25. lipnja 2020. imali su priliku poslušati da izuzetno zanimljiva predavača.

O primjeni Zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatera ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga u praksi, govorio je Alen Delić, DIVERTO. Delić je istaknuo da je od 70-tak vodovoda u Hrvatskoj, njih 14 određeno operaterima ključnih usluga, ali nitko od njih nije još uvijek dosegnuo visoku razinu ostvarivanja kibernetičke sigurnosti. Prema Delićevom mišljenju pred njima je ogroman posao izrade politike kibernetičke sigurnosti, procjene i upravljanja rizicima, upravljanja incidentima, procjene sigurnosti svih odabranih izvođača i podizvođaća, fizičko i logičko razdvajanje ključnih sustava, organizacija kontrole pristupa ključnom sustavu i izrada dnevnika aktivnosti, te organizacija sustava zaštite od zlonamjernog programskog koda primjenom određenih mjera i kontrola.

Imamo li ključ sigurnosti naspram hibridnih prijetnji sektoru javne vodoopskrbe, bio je naziv predavanja dr.sc. Gordana Akrapa (na slici), ravnatelja Instituta za istraživanja hibridnih sukoba iz Zagreba. Svaki državljanin Izraela ima pravo na spremnik od 4 litre vode dnevno, rekao je Akrap na početku svog izlaganja davši odmah na znanje koliki je značaj vode u svijetu a poglavito u Izraelu. Zanimljivo da Izraelci 80 posto vode stječu kroz proces desolinizacije, 15 posto iz podzemnih voda i 5 posto iz Galilejskog mora.  Akrap je istaknuo da u slučaju osmosatne nestašice vode u Izraelu nastpa stanje krize. Na primjeru travanjskog iznimno snažnog cyber napada na izraelsku vodoopskrbu pokazalo se koliko je važno imati razvijene sposobnosti obrane na cyber prijetnje, rekao je dr.sc. Akrap. Također, on je mišljenja da investiranje u zaštitu kritične infrastrukture treba biti poticano od države jer se investira u sigurnost društva i države, a ne samo u tvrtke.