SIGURNOST KAO INVESTICIJA: Makarska širi video nadzor javnih površina

1280px-Caméras_de_surveillance_sur_la_voie_publique
Video nadzor

Uskoro će u Makarskoj postojati video snimke događanja na javnim mjestima, a koje će kao dokaz poslužiti policajcima, komunalnim redarima, Sudu i gradskim tvrtkama.

“Big Brother” u Makarskoj će snimati na 10 lokacija, a u planu je ugradnja još 14 kamera na isto toliko frekventnih mjesta. Riječ je o projektu Grada i Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo, a koji će za najam, servisiranje i održavanje, linkove, radio-vezu kao i cijeli novi server, za ukupno 10 kamera mjesečno trošiti 11 tisuća kuna.

Prema riječima službenika za prevenciju PP Makarska Dina Nemčića, postavljene kamere doprinijet će turističkoj sigurnosti jednako kao i policijska biciklistička ophodnja od Kuka do centra grada.

Detalje o lokacijama sedam novih kamera čiji će se sustav nalaziti u Gradskom centru Osejava Makarska otkrio je voditelj Milivoj Brkušić.

“Snimke će se nalaziti u GCOM-u te ćemo ih, sukladno Zakonu o video nadzoru, moći ustupiti policiji, Sudu i gradskim službama”, kaže Brkušić.

Postojeće tri kamere, nastavlja naš sugovornik, pokazale su se učinkovite, pa je tako ona na predjelu Veprica, postavljena zbog suzbijanja rada nelegalnih iznajmljivača, već dala rezultate.

“Druga kamera, postavljena na zgradi Glazbene škole za nadzor tržnice, također je ”napravila svoj posao” jer je pomoću video snimki lani otkriven maloljetni piroman koji je zapalio kontejnere i umalo izazvao potpunu katastrofu jer je vatra zahvatila stablo i okolne montažne objekte”, rekao je Brkušić, dodajući kako treća “stara” kamera nadzire kružni tok pored Autobusnog kolodvora.

Dvije nove kamere, inače, već su ugrađene te će uskoro biti stavljene u funkciju zajedno s ostalih pet.

Prema riječima dogradonačelnika Dražena Nemčića, za sada još nije u planu video nadzor gradske plaže koja bi na red mogla doći u sklopu ugradnje preostalih 14 nadzornih kamera.

Kako pojašnjava Nemčić, ugradnja video nadzora trogodišnji je projekt koji će biti realiziran do 2020. godine. Gradu je, naime, cilj prevencija kaznenih djela i neželjenih pojava kao i pojačana sigurnost građana i turista u prometu i na javnim površinama jer je gostima najvažnije da se osjećaju sigurno.

“Riječ je o programu podizanja razine sigurnosti diljem Makrske i na prometnicama i javno-prometnim površinama, odnosno ključnim lokacijama. S obzirom da bi Gradu kupnja kamera bila skupa, a i nakon 10 godina bi cijeli sustav već zastario, odlučili smo se za najam kamera za što će uskoro biti raspisana javna nabava”, kaže Nemčić.

Dogradonačelnik naglašava da će pored mjesta koja pokriva video nadzor biti postavljene table s istaknutom obavijesti da se lokacija snima kamerama. Ugradnjom sadašnje tri kamere znatno je smanjen broj prekršaja u prometu, a snimke su vjerodostojne kao dokaz na Sudu i po zahtjevu ćemo ih ustupiti policiji”, zaključuje Nemčić koji dodaje kako video nadzor neće ugroziti ničiju intimu jer se snimke prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka neće zloupotrebljavati, piše Slobodna Dalmacija.

Izvor: N1