Sigurnost je ponovno u vrhu prioriteta proračuna EU za 2020.

Odbor protiv terorizma
prtsc Euranet/Youtube

Tri institucije EU-a postigle su dogovor o proračunu EU-a za 2020. EU će sada svoja sredstva moći usmjeriti na prioritete važne za građane, odnosno na klimatske promjene, radna mjesta, mlade, sigurnost i solidarnost u EU-u.

Proračun za sljedeću godinu znači i pripremu za prijelaz na sljedeći proračunski ciklus jer će biti sedmi i posljednji proračun u aktualnom dugoročnom proračunskom razdoblju EU-a 2014.–2020.

Günther H. Oettinger, europski povjerenik za proračun i ljudske resurse, rekao je kako proračun EU za 2020. znači kontinuitet.

“Posljednji je to proračun u aktualnom dugoročnom proračunskom razdoblju i posljednji koji je predložila i o kojem je pregovarala Junckerova Komisija. Proračunska sredstva bit će usmjerena tamo gdje su potrebna, potaknut će se zapošljavanje, suočavanje s klimatskim promjenama i ulaganja u Europi. Ulagat ćemo u mlade i Europu učiniti sigurnijom. Svi ti prioriteti uzeti su u obzir i u prijedlogu Komisije za dugoročni proračun EU-a nakon 2020. U ovom trenutku trebamo raditi na pravodobnom donošenju sljedećeg dugoročnog proračuna da bismo građanima pružili sigurnost i stabilnost te i dalje stvarali dodanu vrijednost EU za sve, priopćeno je iz Europske komisije. 

Proračun EU za 2020. iznosi 168,69 milijardi eura u obvezama. To je iznos u kojem se u danoj godini mogu sklapati ugovori. Tu je još i 153,57 milijardi eura u sredstvima za plaćanje. 

A. R. K.