O FINANCIRANJU TERORIZMA: Zamjenik ministra sigurnosti upozorio da je u BiH ušao novac sumnjiva podrijetla

ISIL teroristi
TRT World

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu uoči konferencije »Indikatori rizika u vezi s financiranjem terorizma« da je u Bosnu i Hercegovinu u proteklih nekoliko godina posredstvom kupovine nekretnina ušao novac sumnjiva podrijetla, javlja Hina a prenosi Novi list.

U izjavi za medije uoči konferencije Krešić je ustvrdio da se radi o značajnom iznosu novca sumnjivog podrijetla koji je u zemlju stigao u gotovini, koji je naknadno zabilježen kroz financijski sustav.

»Činjenica je da u BiH postoji skupina ljudi koja ništa ne radi a dosta dobro živi i uspostavlja neku novu ideologiju kojoj se treba suprotstaviti i to je zajednička zadaća svih nas koji želimo napredak zemlje«, naglasio je Krešić.

Pri tome je naveo kako bosanskohercegovačko pravosuđe provodi aktivnosti oko Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti koje su dale rezultate, ali da još nedostaje znanja i iskustva u novim tehnologijama plaćanja i novčanih transakcija.

Krešić je rekao i da je BiH opredijeljena za borbu protiv terorizma te da želi biti pouzdan partner i sudjelovati u sprječavanju bilo kakvog financiranja terorizma ili širenja nasilnog ekstremizma.

Na dvodnevnoj konferenciji »Indikatori rizika u vezi s financiranjem terorizma« u Sarajevu sudjeluju stručnjaci iz Velike Britanije, te predstavnici agencija za provođenje zakona, tužiteljstava, nadzornih tijela u financijskom sektoru, te predstavnici privatnog sektora.

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson rekao je novinarima da je britanska procjena kada se radi o sigurnosti u BiH »bolja nego za mnoge druge europske zemlje«.

»Naša procjena za BiH je čak bolja nego za mnoge druge europske zemlje. Svojoj rodbini i prijateljima uvijek preporučujem da posjete BiH i oni koji već jesu ovdje su se odlično proveli, ali u današnjem svijetu su rijetka mjesta za koja se može reći da su sto posto sigurna«, rekao je Ferguson.

izvor: Hina/Novi list