SIGURNOST U PROMETU: Kako starije osobe mogu dobiti vozačku dozvolu?

prtsc Youtube

Odbor za sigurnost u prometu Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Policijskom upravom krapinsko-zagorskom organizirao je u u Zaboku stručnu tribinu “Sigurnost u prometu osoba starije životne dobi”, priopćeno je. 

Na tribini je bilo riječi o problematici koja se odnosi na aktualne propise iz sigurnosti u prometu. Sudionici su mogli doznati i kako ishoditi i produžiti liječničke potvrde, te vozačke dozvole.

Objašnjeno im je i zašto su osobe starije životne dobi jedna od najugroženijih skupina u prometu.

“Događanje smo organizirali kako bismo ukazali na problematiku u prometu kod starije populacije. Ovo je prvi put da se organizira ovakva tribina. Odbor za sigurnosti u prometu dugi se niz godina bavi edukacijom djece predškolske i školske godine u programu Jumicar, a sad smo se željeli posvetiti i starijoj populaciji”, rekao je predsjednik županijskog Odbora za sigurnost u prometu Ivica Jelenčić.

Predstavnica Odbora za sigurnost u prometu Petra Kolarić istaknula je kako se želi apelirati na starije vozače da se ponašaju svjesno i odgovorno, te da vode računa o svom zdravstvenom stanju. Ako primijete da njihove psihomotorne sposobnoti nisu dobre, sugerira im se da odustanu od upravljanja vozilom i da razmisle o alternativnim načinima prijevoza, rekla je Kolarić.

Događanju je nazočio i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek. “Često se organiziraju događanja o ponašanju najmlađih u prometu, ali bitno je i upozoriti i stariju populaciju. Zakoni se često mijenjaju, a ovo je prilika da ih se usmjeri na preventivu, ali da ih se upozna sa svim novostima vezanima uz zakon u prometu”, rekao je Ferek-Jambrek.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek istaknuo je kako su aktivnosti vezane za sigurnost u prometu prisutne u gradu Zaboku.

“Budući kao društvo starimo, ovakvi skupovi mogu doprinijeti da lakše, brže i s više razumijevanja priđemo rješavanju problema sigurnosti starijih osoba u prometu”, rekao je gradonačelnik Hanžek.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU krapinsko-zagorske Marijan Grmovšek  govorio je o ponašanju osoba starije životne dobi u prometu kao vozača, pješaka i biciklista. “Prosjek starijih vozača koji uzrokuju prometne nesreće iznosi 10 posto. S obzirom na postotak sudjelovanja u prometnim nesrećama, on je nešto veći, ali stariji nisu toliko rizična skupina. Više stradavaju kao pješaci jer ne nose reflektirajuću odjeću po mraku”, rekao je Grmovšek.

izvor: KZZ