SAD su se povukle iz Sirije, a Turska ju je odmah napala. Što je cilj ove operacije?

prtsc Youtube/ABC News

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razgovarat će u četvrtak o situaciji u Siriji iza zatvorenih vrata. Sastanak je zakazan nakon što je Turska pokrenula vojnu operaciju protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije, javlja Al Jazeera Balkans.

Raspravu 15 članica Vijeća sigurnosti o situaciji u Siriji zatražilo je pet europskih članica – Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija i Poljska, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Turska i njezini saveznici među sirijskim pobunjenicima počeli su vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije, objavio je u srijedu predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dodavši kako je cilj te ofenzive eliminacija “koridora terora” uz južnu tursku granicu, javlja Reuters.

Erdogan tvrdi kako je svrha operacije “Izvor mira” eliminacija prijetnje od kurdskih Jedinica narodne zaštite – YPG i pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL, kao i omogućavanje povratka sirijskih izbjeglica iz Turske nakon uspostavljanja “sigurne zone” na tom području.

“Naša misija je sprečavanje stvaranja koridora terora uz našu južnu granicu te uspostavljanje mira na tom području”, napisao je turski lider na svom Twitter profilu.

“Očuvat ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista.”

Ofenziva je počela zračnim napadima, uslijedila je artiljerijska paljba, nakon što su eksplozije pogodile grad Ras al Ain, na sjeveroistoku Sirije.

Sirijske demokratske snage – SDF, predvođene Kurdima, objavile su kako su turski ratni avioni pogodili njihovu regiju i “civilna područja”, što je izazvalo “ogromnu paniku među ljudima”.

Kasnije je objavljeno kako ima i civilnih žrtava.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je Ankaru da se suzdrži i obustavi vojnu operaciju.

“Ako je u ovaj plan uključeno stvaranje takozvane sigurne zone, ne očekujte da će za njega Europska unija išta platiti”, istaknuo je on.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako se nada da će turske operacije u Siriji biti “odmjerene i proporcionalne”.

Iz egipatskog Ministarstva vanjskih poslova su osudili ofenzivu kao “otvoreni i neprihvatljivi napad na suverenitet bratske arapske države” te pozvali na izvanredni sastanak Lige arapskih država.

Njemački šef diplomacije Heiko Maas je kazao kako turska operacija može dovesti do nastavka destabilizacije regije i može ojačati ISIL.

izvor: Al Jazeera Balkans