Prvi čovjek Hrvatske Paneuropske unije: “Moramo biti spremni na sve scenarije”

Vojska i obuka Ukrajinskih vojnika
Foto: MORH/M. Čobanović

Nedavno su Zagreb i Banja Luka bili domaćini Paneuropske konferencije “Mir u Europi i svijetu”, sa sudionicima i govornicima iz 17 zemalja. O tome je u Intervjuu Media servisa govorio predsjednik Hrvatske Paneuropske unije Pavo Barišić.

Najaktualnija tema skupa bila je rat Izraela i Hamasa. Koliko je zbog sukoba na Bliskom istoku ugrožena europska sigurnost, prijeti li nam novi val terorizma?

– U kontekstu nekontroliranih ilegalnih migracija bit će i onih elemenata koji će pokušati zloupotrijebiti sadašnji sukob u Gazi, to se već vidjelo i po nekoliko ekscesa. Europa mora, kako god, bilo unutar NATO-a bilo vlastitim vojnim snagama, biti spremna i za obranu vlastite sigurnosti, jer sloboda se ne može postići bez efektivne zaštite. Prema mojem mišljenju, upravo EU ima sad veliku zadaću utjecati na procese, između ostaloga, i na Bliskom istoku.

U našoj zemlji sve je prisutniji problem ilegalnih migracija. Neki od oporbenih političara zazivaju i slanje vojske na granicu. Barišić je na pitanje je li nam zaista to potrebno, odgovorio:

– U ovom trenutku nije, ali moramo biti pripravni na sve moguće scenarije koji se mogu dogoditi. Sasvim sigurno razum nalaže zaključivati iz ovoga što se sad odvija da će se određeni procesi još više zaoštravati. Društva moraju biti pripravna za obranu i vlastitih granica, i vlastite sigurnosti, i sigurnosti svojih građana.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

RSS