Prošli vikend Zagrepčani počinili 965 prometnih prekršaja

Mesnička ulica

U noćnim satima u dane vikenda, od 1. do 4. veljače na području PU zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije policija je utvrdila ukupno 965 prometnih prekršaja, od čega je 135 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 281 prekršaj nepropisne brzine, 58 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 47 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, devet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, sedam pod zabranom, 65 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 363 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

– u nedjelju, 3. veljače 2019. godine u 23.25 sati, u Zaprešiću, Trg mladosti, zaustavljen je 40-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kojemu je isteklo važenje prometne dozvole, vozilom je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, nije koristio sigurnosni pojas, nije imao prometnu dozvolu te mu je izmjerena koncentracija od 2,39 g/kgalkohola u organizmu. Osoba je radi počinjenja više prekršaja privedena u službene prostorije, uhićen je i danas će biti predan Općinskom sudu u Novom Zagrebu.

– u subotu, 2. veljače 2019. godine u 5.40 sati, 28-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom koprivničkih registarskih oznaka kolnikom Ulice grada Vukovara u smjeru istoka, Izmjerena joj je koncentracija alkohola od 1,62 g/kg. Isključena je iz prometa.

Prilikom provođenja akcije, 12 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 13osoba je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Tijekom provedbe akcije evidentirane su 4 osobe koje su odbile preliminarno testiranje na uređaju za droge.

Od 135 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod  16vozača (11,8%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 27 mladih vozača (20,0%) kojim je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa, priopćila je PU zagrebačka..

RSS/ Foto: MUP RH