Gotovo 2 000 vatrogasnih intervencija u siječnju

Spašavanje psa u Vukovaru

Prema podacima Vatrogasnog operativnog središta, tijekom siječnja 2019. zabilježeno je ukupno 1877 intervencija, na kojima je sudjelovalo 8464 gasitelja sa 2698 vozila. Vatrogasci na priobalju su intervenirali 1009 puta, dok su njihovi kolege na kontinentu zabilježili 868 intervencija. Ove su brojke dokaz kako za vatrogasce nikad nema predaha, a intervencije koje bilježe su raznovrsne te od njih očekuju spremnost u svakom trenutku.

Najviše je intervencija, njih 299, zabilježeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zatim u Gradu Zagrebu 241 te u Primorsko-goranskoj županiji 200. Prema vrsti intervencija, najviše je bilo požara otvorenog prostora, njih 614, u kojima su opožarena 1333 ha.

Među najtežim intervencijama u siječnju ističe se gašenje požara i potraga za nestalim radnicima u Hidroelektrani Dubrovnik, koja je trajala od 10. do 13. siječnja. Vatrogasci su prvi došli u hidroelektranu i ostali tamo dok nije pronađeno tijelo trećeg nestalog radnika. Na intervenciji je sudjelovalo oko 150 vatrogasaca, a o težini intervencije govori podatak da su samo prvoga dana potrošili oko 150 boca za izolacijske aparate.

“Po dojavi odmah smo krenuli prema hidroelektrani gdje nas je dočekao veliki gusti dim. Krenuli smo s gašenjem te smo se probijali do unesrećenih s opremom i alatom potrebnim za ovako tešku interevnciju. Ovo je velika površina, trebalo se probijati do ljudi, a vrijeme je ograničeno. Izgaranje je razvilo veliku kolčinu opasnih plinova, ali vatrogasci su poduzeli sve mjere da dođu do unerećenih”, rekao je Simović i dodao kako je ovo bila jedna od najtežih intervencija za dubrovačke vatrogasce.

A o hrabrosti vatrogasaca svjedoči i nagrada Ponos Hrvatske koju je ove godine dobio Dino Škamo iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke za herojsko spašavanje kupača. Spomenimo kako je ta nagrada od 2005. godine, otkako se dodjeljuje, čak osam puta završila u rukama vatrogasaca što je dokaz njihove hrabrosti i požrtvovnosti koju u svojem poslu svakodnevno pokazuju.

RSS/ Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica