Ravnatelj policije podnio izvješće o tzv. Facebook uhićenjima

Marko Srdarević
MUP RH

U Saboru je danas zasjedao  Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a ravnatelj policije Marko Srdarević podnio je izvješće o tzv. Facebook uhićenjima nakon što je to zatražio predsjednik Odbora SDP-ov Ranko Ostojić.

Osim spomenutog Izvješća, danas bi i ravnatelj SOA-e trebao  podnijeti izvješće, a kako je isto u ovoj fazi tajno, taj će dio sjednice Odbora biti zatvoren za javnost, javlja N1 Hrvatska.

Ravnatelj policije Marko Srdarević na početku sjednice Odbora kazao je policija postupala sukladno zakonskim propisima te da mu se čini da je riječ o nerazumijevanju o čemu se u policijskom postupanju radi.

Kad se govori o kaznenom djelu prijetnje, ono je opisano Kaznenim zakonom, a u svim je slučajevima postojala sumnja i dostavili smo podatke o tome kako je policija radila: “Ako se radi o kaznenom djelu prijetnje, nije relevantno kako je ono izvršeno, bitno je da elementi kaznenog djela postoje”.

“Ispada da je policija sada nešto počela raditi, a sada je bila samo riječ o medijskim i javno inetresantnim osobama, no mi smo i tijekom protekle tri godine postupali kada ni žrtve, niti počinitelji nisu bili medijske osobe”, istaknuo je Srdarević i podastro podatke.

Srdarević: Radimo cijelo vrijeme, ali nisu sve osobe medijski interesantne

“U 2015. bilo je 3.086 prijava za kazneno djelo prijetnje, od toga je 91 djelo bilo putem društvenih mreža; 2016. ih je bilo 3.004 i od toga 92 putem društvenih mreža, a u prvih pet mjeseci ove godine 1.348 djela i od toga 30 putem društvenih mreža. Iz ovih podataka kada se objektivno sagleda, vidi se da se ne radi ni o kakvom novom trendu ili porastu postupanja. Ove se godine čak radi o manjem broju, samo prijašnjih godina smo imali osobe koje nisu biel medijski interseantne. U ovom trenutku postupamo prema zakonu i radit ćempo i dalje”, poručio je Srdarević.

Osvrnuo se i na slučaj narušavanja reda i mire što se tiče Janice Kostelić, državne tajnice za šport, kazavši da se tu medijski i javno i na drugi način govori o vrijeđanju – “mi nismo nikoga prijavili za to, procesuirani su za narušavanje reda i mira i to na naročito drzak način”.
Nije ni to nikakva nova pojava o kojoj sada možemo govoriti jer smo i lani za taj prekršaj prijavili više od 1.800 slučajeva i sad se izvlači zaključak da smo mi nešto počeli raditi, a mi radimo cijelo vrijeme, poručio je ravnatelj policije, prenosi N1 Hrvatska.

RSS