Pročitajte integralni sadržaj Bandićeve odluke o oprostu kazne za švercere i prekršitelje u prometu

UNIFORME VAŽNIJE OD PROGRAMA - Bandić
Wikipedija

Gostujući na Radio Sljemenu 8. ožujak 2017. u emisiji “Zagrebi po Zagrebu” urednika i voditelja Ivana Hlupića, gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je nadležnim službama gradske uprave i Zagrebačkog holdinga dao nalog, da se osobe prvi puta zatečene u nepropisnom parkiranju ili vožnji bez karte u javnom prijevozu, ne kažnjavaju već da se samo opomenu. Kako je Bandićeva odluka izazvala lavinu negativnih komentara u javnosti, prenosimo integralan sadržaj Bandićeva govora  u emisiji “Zagrebi po Zagrebu”.

– Znam da će ovo izazvati lavinu reakcija što ću sad reći. Ali, Bože moj, ja ne mogu, bolje da govorim nego ne govorim ono što tišti građane i mene osobno. Javno sada izjavljujem u eter, da svaki naš sugrađanin kojeg bilo prometni, komunalni redar ili kontrolor ZET-a, kada ga uhvati u prijestupu, želi mu naplatiti kaznu, a prvi put je u prijestupu, nek ne plati kaznu! Treba samo upozorenje. Svatko ima pravo na jednom pogriješiti. Evidencija o toj jednoj grešci se pohranjuje u prometno i komunalno redarstvo i centrali kontrolora ZET-a. Druga greška, ako je ponovi isti čovjek, onda ide kažnjavanje.

A parking?

Isto, isto to. Jer, nije svrha i cilj komunalnog i prometnog redarstva i kontrolora da pune gradski proračun kažnjavanjem naših sugrađana nego uvođenje reda i poštivanja pravila igre. Ali svatko, evo ja mislim da će te s ovim, to vrtite u eteru, ja vas molim, ima pravo na grešku. Ali, ne može se raditi cirkus i ne poštovati pravila i odluke koje smo donijeli. Prvi put svatko može pogriješiti, ali ako je ponavljač, ide u prijestup, onda će snositi sankcije. Znači, svatko onaj koji nikada nije platio nikakvu kaznu, a uhvati se u prijestupu, dogodi se, ima čovjek loš dan, zaboravi, dođe na invalidsko mjesto, zaboravi, ne vidi dole da su narisana ili izbljedila horizontalna signalizacija ili nije bacio pogled u trag sa vertikalnom signalizacijom. Ili, sa dogodi da putuje od Kvatrića prema Trgu, ali zaboravi gurnuti onaj, karticu u automat. Prvi put oprost, samo upozorenje. I ostaje evidentiran taj čovjek koji je napravio prijestup. A drugi put ako se uhvati u prijestupu onda mora platiti kaznu. Evo, mislim da je to korektno da je to pošteno, jer svrha i cilj nije kažnjavanje ljudi, lovljenje ljudi i punjenje proračuna od kazni. Ja bi volio da mi nemamo ni pauke ni kontrolore, da ne trebamo ni prometnih ni komunalnih redara. Ja bi najviše volio da je nula prihoda tu, da nitko ne plati ništa, dajmo ljudima šansu jednom svak ima pravo na grešku. A bome, ako se ponovi onda će morati snositi posljedice.

RSS