PRIZNANJE ŠEFA FBI-A: ‘Zbog enkripcije ne možemo do podataka u više od polovine uređaja’

prtsc PBS NewsHour

Nemogućnost istražitelja da pristupe podacima u svakom elektroničkom uređaju, i to zbog njegove enkripcije, postao je ozbiljan sigurnosni problem, upozorio je direktor FBI-a Christopher Wray u obraćanju koje bi trebalo predstavljati nastavak rasprave o privatnosti i sigurnosti.

FBI nije mogao pristupiti podacima u gotovo 7.800 uređaja tijekom prošle godine, bez ozbira što je za to imao uredne naloge otkrio je Wray na konferenciji o računalnoj sigurnosti u New Yorku, javlja Channel News Asia.

“Zbog enkripcije nismo uspjeli doći do podataka u više od pola uređaja što smo ih pokušali otključati”, priznao je Wray objašnjavajući kako je to izniman sigurnosni problem koji, međutim, neće biti ni tako jednostavno riješiti.

Istovremeno, stručnjaci i tehnološke kompanije naglašavaju kako pokušaji FBI-a da pristupe baš svim šifriranim podacima mogu ozbiljno dovesti u pitanje internetsku sigurnost te osnažiti hakere. Američki zakonodavci nisu baš pokazali previše zanimanja za izmjene zakona kojima bi obvezali kompanije da izrađuju uređaje čiji je sadržaj dostupan istražiteljima nakon što za to dobiju nalog.

“Sve je više slučajeva koji ovise gotovo isključivo o elektroničkim dokazima”, naveo je Wray dodajući kako rješenje zahtjeva ozbiljne inovacije. “Jednostavno ne vjerujem u tvrdnje da je to nemoguće”, zaključio je direktor FBI-a.

A. R. K.