PREMIJERKA MAY NAJAVILA OBRAČUN S TERORISTIMA: “Sad je dosta. Uništit ćemo sva njihova utočišta!”

Uništit ćemo sva njihova utočišta
RT

‘Dosta je’, poručila je britanska premijerka i najavila uništavanje svih utočišta islamista.

U krvavom pohodu u kojem su teroristi vozilom krenuli na građane Londona u Borough Marketu, a potom ih izboli noževima na ulicama, u subotu navečer oko 22 sata, prema posljednjim podacima iz policije, ubijeno je sedmero ljudi, dok ih je 48 ozlijeđeno.

Hrvatski veleposlanik kazao je kako zasad nema podataka o tome ima li među mrtvima i ozlijeđenima hrvatskih državljana, no poznato je da ima stranaca, javlja Net.hr

Nakon sastanka s vladinim odborom za izvanredne situacije, javnosti se obratila britanska premijerka Theresa May.

Pohvalila je intervenciju policije koja je napadače likvidirala svega osam minuta nakon dojave o napadu.

Podsjetila je da je ovo već treći napad u Velikoj Britaniji u posljednjih tri mjeseca, a od ožujka su tajne službe i policija spriječile još pet mogućih napada, raskrinkavši urote.

Prema premijerkinim riječima ovako sve više ne može nastaviti, već su nužne promjene. Prva od njih odnosi se na veze među teroristima koje prema njezinim riječima više nisu veze prema konkretnim kriminalnim mrežama, već isključivo prema ideologiji zla islamističkog ekstremizma. Tu iedologiju, smatra May, ne može se poraziti samo vojnom intervencijom, već održavanjem stalnih protuterorističkih mjera.

Osim toga, kao drugu nužnu promjenu, premijerka ističe nužnost uhidanja slobodnog prostora za ovu ideologiju. Tu je istaknula internet, kao platformu koja omogućava njezino širenje. Zato sa saveznicima u međunarodnoj zajednici Velika Britanija mora stvoriti novu regulativu za cyber svijet, kako bi se spriječilo širenje ekstremizma.

May kao treću mjeru ističe borbu protiv ISIL-a u Iraku i Siriji, zemljama koje im daju sigurna utočišta, da nastave širiti ideologiju zla, ali i na britanskom tlu, gdje je, unatoč napretku posljednjih godina, još uvijek previše tolerancije prema ekstremizmu. Iako će to podrazumijevati i ponekad neugodne razgovore, premijerka smatra, da se cijela zemlja mora ujediniti protiv tog ekstremizma.

Kao četvrtu promjenu, Theresa May očekuje izmjene protuterorističke strategije, koja se doduše posljednjih godina pokazala učinkovitom, ali s izmjenom ugroza mora im se prilagoditi kako bi policija i tajne službe imale se potrebne ovlasti. To bi moglo, najavila je premijerka, značiti strože kazne za sve, pa i najblaža kaznena djela povezana s terorizmom.

A. R. K.