DW ISTRAŽIO: Što ćeš napraviti policajcu ako te i snima?

Što ćeš napraviti policajcu ako te i snima
PU zagrebačka

Njemačka policija ima sve većih problema: davno su prošla vremena kad se poštovala osoba u uniformi. Zato se sve više eksperimentira s kamerama na tijelu policajca. Službenici tako uvijek snimaju što i sami vide.

Sve više policija, osobito u SAD i u Velikoj Britaniji oprema svoje službenike tzv. body cams, kamerama na tijelu. Ta kamera snima sve što vidi i čuje policajka ili policajac koji je nosi. Londonski Metropolitan Police se prošle godine hvalio kako ima najviše kamera na službenicima na čitavom svijetu, a sada će i barem neki policajci u njemačkoj pokrajini Sjevernom Porajnju i Vestfaliji (NRW) probati tu tehnologiju.

Pokrajinski ministar unutarnjih poslova Ralf Jäger je početkom ovog tjedna najavio kako će pet policijskih okruga u toj pokrajini sudjelovati u ovom pokusu koji je isprva ograničen na dvije godine. Policijski službenici u Düsseldorfu, Duisburgu, Kölnu, Wüppertalu i okrugu Siegen-Wittgenstein će dobiti 200 malenih kamera visoke rezolucije koje će bilježiti što vide i što čine za vrijeme ophodnje.

“Tim pokusom želimo ispitati učinak kamere u deeskalaciji nasilja s kojim se redovito susreću naši službenici”, izjavio je ministar Jäger. “Želimo ustanoviti može li se smanjiti broj napada na naše službenike ako oni nose kameru.”

“Nasmiješi se, snimamo te…”

Snimke će redovito provjeravati na pokrajinskoj Višoj školi za javnu upravu (FHoeV NRW) i tu je najveća novina za razliku od mnogih kamera koje inače koriste policije svijeta. Jer snimat će se i zvuk, dakle što je izgovoreno i s jedne i s druge strane.

U Njemačkoj se već ispituje s takvim kamerama u drugim pokrajinama, a nose ih i neki pripadnici Savezne policije (Bundespolizei). Predsjednik policijskog sindikata pokrajine Sjeverno Porajnje i Vestfalija Erich Rettinghaus kaže kako su se sami službenici ove pokrajine založili da se i oni priključe ovom eksperimentu, već siti uvreda i nasilja kojima su izloženi policajci u ophodnji ili ako su pozvani na mjesto zločina.

“Nadamo se da će to imati veliki preventivan učinak. Osobe koje se upuštaju u sukob sa službenicima koji nose takvu kameru će se moći i sami vidjeti na malenom ekranu na toj kameri. Nadamo se da će ih to odvratiti da postanu i nasilni i da će misliti ‘uh, ako me se snima, onda nema načina da se tu izvučem’.”

Naravno da je i Rettinghausu jasno da će uvijek biti i takvih koje ni kamera neće spriječiti u nasilnom ponašanju, pogotovo ako su pod utjecajem narkotika ili ako su odlučni počiniti kazneno djelo. Ali ako se spriječi barem dio nasilničkih djela protiv policijskih službenika, to će već biti veliki uspjeh.

Drastičan pad broja žalbi protiv policajaca

Jer takvih djela je sve više: u ovoj pokrajini je zaposleno 45 tisuća policijskih službenika, a po posljednjim podacima iz 2015. ih se čak 14 tisuća požalilo da su bili napadnuti – što je 3% više nego u godini prije toga. U 497 slučajeva su policijski službenici bili ozbiljno ozlijeđeni.

Postoji još jedan važan učinak takvih kamera na tijelu službenika: taj policajac će se mnogo odgovornije ponašati prema svojoj zadaći. U Velikoj Britaniji je sveučilište u Cambridgeu analiziralo učinak takvih tjelesnih kamera na britanskim policajcima, a podatke je analiziralo i iz dva policijska okruga američke savezne države Kalifornije.

Rezultat jest i da se upravo drastično smanjio broj žalbi na ponašanje policajaca. Prema podacima koje su ti znanstvenici objavili u stručnom časopisu Criminal Justice and Behaviour, u godini koja je bila obuhvaćena analizom je bilo 113 žalbi na ponašanje policajaca, u godini prije toga ih je bilo 1.539 – smanjenje od 93%!

Naravno, taj podatak zapravo svjedoči o dvije, potpuno suprotne pojave: “Pojedini policijski službenici se mnogo odgovornije ponašaju, ali je i manje žalbi onih građana koji znaju da će te žalbe biti neosnovane jer je sve snimljeno”, kaže Barak Ariel na BBC-u nakon što su objavljeni rezultati tog istraživanja.

Mijenjaju li kamere i policajce?

No Ariel s Instituta za kriminologiju Cambridgea ukazuje na još jedan zanimljiv podatak: bilo je manje žalbi protiv službenika koji su bili obuhvaćeni ovim ispitivanjem čak i onda kad su išli u ophodnju – bez svojih kamera. On to tumači da su i sami službenici ipak promijenili svoje ponašanje i da se i bez kamere trude biti “stalno proračunati”, kako to zove ovaj znanstvenik.

U Sjedinjenim Američkim Državama kamere na tijelu policijskih službenika služe i kao mjera protiv nasilja koje bi onda policajci počinili protiv civila – osobito civila druge boje kože. To je posebno slučaj nakon sve većeg utjecaja pokreta Black Lives Matter (Crni život isto vrijedi) koji se bori protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima.

Zagovornici takvih kamera tvrde da će policajci koji nose kameru biti manje skloni primijeniti silu u svojim postupcima, makar kritičari tu ističu važan argument: nikakva kamera neće pomoći ako je sam policajac smije i može isključiti kad god to poželi.

“Gdje se gasi?”

“Imati kamere, ali dati policajcima pravo da ih uključuju i isključuju kad hoće je medvjeđa usluga i javnosti i policajcima”, kaže Chad Marlow, savjetnik udruge za ljudska prava American Civil Liberties Union.

U njemačkoj pokrajini Sjevernom Porajnju i Vestfaliji to neće biti slučaj. Policajci neće biti u stanju isključiti kameru, a pogotovo ne izbrisati nešto što bi možda moglo smetati njihovoj karijeri. To može učiniti samo njihov nadređeni, a i on tek u postaji na službenom računalu. No Rettinghaus kaže da će ipak na policijskim službenicima ostati odluka – hoće li uopće upaliti kameru.

Naime, bez obzira koliko se želi spriječiti nasilje nad policijskim službenicima, ostaje osjetljivo pitanje privatnosti nedužnih građana. “Važno je da se ta ljudska prava poštuju”, kaže predsjednik pokrajinskog policijskog sindikata. “Želimo osigurati zaštitu osobnosti i za one koje se snima, baš kao i za one koji nose tu kameru.”

Izvor: DW.COM/ Autor: Carla Bleiker