IZASLANIK PREMIJERA RH NA VAŽNOM PANELU: Surađuju li dovoljno nacionalni timovi za cyber sigurnost?

Surađuju li dovoljno nacionalni timovi
mup.hr

Prva regionalna Cyber Security konferencija, u organizaciji Vision event-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva javne uprave Crne Gore, Ministarstva obrane Crne Gore, Agencije za zaštitu osobnih podataka i slobodan pristup informacijama, te Slovačkog veleposlanstva održana je u Bečićima.

Kako javlja crnogorski Bankar, projekt Cyber Security konferencije realiziran je kako bi se omogućio uvid u uspostavljanje, održavanje i unaprijeđenje informacijske sigurnosti i zaštite podataka u kompanijama i institucijama, kroz informiranje i edukaciju o načinima prevencije, otkrivanja, obrane, kao i ublažavanja posljedica cyber napada.

Središnja tema bili su “Rizici i mjere zaštite od cyber kriminala, u skladu sa NATO principima i dostignućima u području cyber sigurnosti”.

Konferencija je okupila više od 120 stručnjaka iz područja cyber sigurnosti, osoba nadležnih za cyber sigurnostu u ministarstvima i vladinim agencijama iz Crne Gore, Evurope i svijeta, direktora i načelnika institucija, kao i predstavnike uspješnih firmi i kompanija koje posluju u regiji.

Direktor SI-CERT-a, slovenskog Nacionalnog tima za odgovore na kompjuterske opasnosti, Gorazd Božič, na Cyber Security konferenciji govorio je o najnovijim trendovima u slučajevima mrežne zaštite.

O ulozi i odgovornosti Vlade u kreiranju sigurnog cyber okruženja prezentaciju je održala ing. Petra Hochmannova, generalna direktorica Direktorata za cyber sigurnost u Ministarstvu obrane Republike Slovačke.

Prof. Dr Ramo Šendelj, profesor i voditelj poslijediplomskog magistarskog studijskog programa “Cyber sigurnost” na Univerzitetu Donja Gorica, govorio je o obrazovanju u segmentu cyber sigurnosti.

Peter Bátor, izvršni direktor divizije za sigurnosnu politiku politiku kancelarije predsjednika Republike Slovačke, na konferenciji je održao prezentaciju na temu sustava za uspostavljanje cyber sigurnosti na nacionalnom nivou.

Dr Catharina Candolin, savjetnica za politiku u NATO sjedištu (Divizija za nastale sigurnosne rizike/Obrana od cyber kriminala) govorila je na temu uloga i aktivnosti NATO-a za kreiranje sigurnosnog cyber okruženja.

Direktor slovačkog Instituta za sigurnosnu politiku (SSPI), Jaroslav Nad govorio je o NATO dostignućima u oblasti cyber sigurnosti.

Ispred kompanije S&T Crna Gora, koja je punih trinaest godina jedan od vodećih ponuđača sveobuhvatnih IT rješenja na tamošnjem tržištu, sudionicima se obratio direktor te kompanije, Milan Marić, dok je regionalni account menadžer za tržište Jadranske regije, Žiga Benedik, iz partnerske kompanije Trend Micro održao prezentaciju o povezanim, višeslojnim sigurnosnim rješenjima, kao odgovor modernim kibernetičkim prijetnjama ”.

Na kraju radnog dijela Cyber Security konferencije, održan je zaključni panel na temu međunarodne saradnje u oblasti cyber sigurnosti na kojem su sudjelovali Gorazd Božič, direktor Slovenskog nacionalnog CERT-a, Peter Bator, izvršni direktor Divizije za sigurnosnu politiku u kancelariji predsjednika Republike Slovačke, Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, te Dušan Krkotić, CIRT pri Ministarstvu javne uprave Crne Gore.

RSS