Predstavljena nova knjiga Filipa Dragovića: „Sigurnost europskih granica i migracije“

MUP RH

Knjiga „Sigurnost europskih granica i migracije“ autora dr. sc. Filipa Dragovića, posebnog savjetnika ministra unutarnjih poslova, predstavljena je jučer u Zagrebu. Knjiga obrađuje nastajanje i razvoj europskih sigurnosnih politika povezanih uz sigurnost granica, koje su danas jedno od najvažnijih pitanja unutarnje sigurnosti članica Europske unije.

Na promociji knjige sudjelovali su pored autora, doc. dr.sc. Robert Mikac, prof. dr. sc. Siniša Tatalović, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila te dr.sc. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH.

Prilikom obraćanja ministar Božinović istaknuo je kompetentnost autora za pisanje knjige upravo na ovu temu ako se uzme činjenica da je obnašao različite odgovorne funkcije u Ministarstvu unutarnjih poslova za vrijeme pregovora o članstvu u Europskoj uniji i procesa ulaska Hrvatske u NATO te u okviru toga koordinirao sve aktivnosti MUP-a u jednom od ključnih poglavlja pregovora o članstvu Republike Hrvatske u EU.

Da je tema ove knjige i više nego važna govori činjenica da danas niti jedna tema u Europskoj uniji ne plijeni toliko pozornosti kao tema migracija i kontrola vanjske granice Europske unije u  čemu Hrvatska vrlo aktivno sudjeluje. Ministar Božinović ustvrdio je da autor u ovoj knjizi na jedinstven i inovativan način prikazuje ulogu granične policije u sustavu nacionalne sigurnosti te definira kriterije njezina djelovanja.

„Hrvatskoj graničnoj policiji već danas pripada važna i odgovorna uloga u zaštiti granica Lijepe naše koje su ujedno i granice Europske unije, a uskoro će nadamo se biti i granice Schengenskoga prostora.“- rekao je ministar Božinović.

Prema riječima doc. dr. sc. Roberta Mikca sa Fakulteta političkih znanosti ova knjiga predstavlja jedinstveno istraživanje ovakve vrste na području jugoistočne Europe s posebnim naglaskom na Republiku Hrvatsku te obogaćuje i nadopunjuje oskudnu znanstvenu građu ovog područja u Republici Hrvatskoj, ali i drugih zemalja regije.

RSS