STRATEŠKO PARTNERSTVO: Krstičević s izraelskim predsjednikom i ministrom obrane

MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević u utorak, 3. srpnja 2018. godine sastao se s predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom i izraelskim ministrom obrane Avigdorom Liebermanom.

Ministri Krstičević i Liberman ( na slici) sastali su se u Ministarstvu obrane Države Izrael u Tel Avivu. Bio je to prvi susret ministara obrane Hrvatske i Izraela nakon što je Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku o nabavci višenamjenskog borbenog aviona F-16 Barak.

Na današnjem sastanku u Tel Avivu ministri su razgovarali o strateškoj suradnji Hrvatske i Izraela, daljnjoj realizaciji projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona, proširenju obrambene suradnje s naglaskom na cyber, obuku i školovanje.

Također, razgovarali su o mogućnostima buduće suradnje izraelske i hrvatske ratne mornarice, kopnenih vojski te specijalnih snaga, kao i o daljnjem povezivanju obrambenih industrija i perspektive gospodarske suradnje u drugim područjima.

“Prije dvije godine, kada je Državi Izrael bilo potrebno, mi smo uputili našu Protupožarnu eskadrilu i od tada je ovo naš već četvrti sastanak. Jačamo strateško partnerstvo između Države Izrael i Republike Hrvatske”, izjavio je nakon sastanka ministar Krstičević.

“Strateško partnerstvo te dugoročna politička i gospodarska suradnja otvorit će prostor za nove investicije s utjecajem na razvoj hrvatske obrambene industrije i gospodarstva u cjelini. Razgovarali smo o unaprjeđenju vojno-vojne suradnje, posebno suradnji naših kopnenih i specijalnih snaga te po prvi puta i suradnji na području mornarice, kao i o suradnji na području izobrazbe i cybera. Trebaju nam ta izraelska iskustva u području cybera”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na Odluku hrvatske Vlade o nabavi višenamjenskog borbenog aviona od Države Izrael, zaključivši kako je time otvorila novu dimenziju. “Nama je ta sposobnost strateški važna, to će biti golemi tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Dobili smo priliku surađivati s najboljima i učiti od najboljih kakvo je izraelsko ratno zrakoplovstvo. Taj avion je zauvijek u funkciji mira i sigurnosti na prostoru Republike Hrvatske”, zaključio je Krstičević.

Ministar obrane Izraela Avigdor Liberman zahvalio je ministru Krstičeviću na dolasku. “Vaš posjet Izraelu znak je našeg prijateljstva i naše suradnje. Razgovarali smo o dosadašnjoj i budućoj suradnji te se nadam da ćemo nastaviti s realizacijom svih naših zajedničkih planova”, izjavio je Liberman, čestitajući ujedno Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na dosadašnjem uspjehu na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Nakon sastanka s ministrom Libermanom, ministar Krstičević susreo se s predsjednikom Države Izrael Reuvenom Rivlinom, s kojim je razgovarao o globalnim sigurnosnim izazovima s naglaskom na sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj Europi i na Bliskom Istoku.

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin posjetit će uskoro prvi put Hrvatsku te je s ministrom Krstičevićem razgovarao o predstojećem posjetu Hrvatskoj.

Tijekom službenog posjeta Izraelu, ministar Krstičević posjetio je i Memorijalni centar sjećanja na žrtve holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu, gdje je rasplamsao vječni plamen i položio vijenac te odao počast žrtvama. Također, ministar Krstičević upisao se knjigu sjećanja:

Na ovom svečanom mjestu koje svjedoči o tragičnoj žrtvi i dubokoj patnji, želim izraziti suosjećanje čitavom židovskom narodu. Želim izraziti i pijetet obiteljima poginulih i uputiti im poruku ohrabrenja jer prijateljski narodi poput mojega neće nikada dopustiti da se ova tragedija zaboravi. 

Ponosan sam što imam priliku i osobno doprinijeti jačanju prijateljstva Židova i Hrvata, odnosno Hrvatske i Izraela, i uvjeren sam  da je pred nama dugo razdoblje zbližavanja i izgradnje vrlo bliskih, bratskih odnosa.

RSS