Predstavljamo dobitnike Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2017.

U Opatiji je jučer dodijeljena Hrvatska velika nagrada sigurnosti. Dobitnike je odabrao žiri u sastavu: predsjedavajući prof.dr.sc.Vlatko Cvrtila,‭ ‬dekan‭ ‬Sveučilišta‭ ‬VERN Zagreb,‭ ‬izv.prof.‭ ‬dr.sc.‭ ‬Valentina Kranželić,‭ ‬Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu,‭ ‬dr.sc.‭ ‬Krunoslav Borovec,‭ ‬Ravnateljstvo policije RH,‭ ‬prof.dr.sc.‭ ‬Božo Skoko,‭ ‬Fakultet političkih znanosti u Zagrebu,‭ ‬novinarka Ana Raić-Knežević‭ ‬i‭ ‬Alen Ostojić,‭ ‬predsjednik HUMS-a.

Cilj dodjele ove nagrade je odati priznanje pojedincima,‭ ‬poslovnim subjektima iinstitucijama,‭ ‬lokalnoj zajednici‭ ‬– svima koji daju značajan‭ ‬doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti Republike Hrvatske. Hrvatska udruga menadžera sigurnosti nagradu je ustanovila‭ ‬2010.‭ ‬‬Simbolika prstena, vizualnog identiteta nagrada, povezana je usko s njegovim oblikom što simbolizira cjelovitost i jedinstvo.‭ ‬Prsten je oduvijek označavao autoritet,‭ ‬čast i dostojanstvo.‭ ‬Isprepleteni prsteni u logu Hrvatske velike nagrade sigurnosti simboliziraju zaštićeni prostor,‭ ‬a jedan zlatni ring je pojedinac u sustavu koji doprinosi cjelovitoj sigurnosti. Izradila ju je Kristina Gračan‭ art direktorica u marketinškoj agenciji BBDO.‭ ‬U svojoj karijeri radila je na brojnim domaćim i međunarodnim brendovima‭ (‬VIP,‭ ‬Dukat,‭ ‬Podravka,‭ ‬Adris,‭ ‬Amex,‭ ‬PBZ,‭ ‬CROATIA osiguranje,‭ ‬Nexe grupa‭…‬.‭) ‬te sakupila strukovna priznanja i nagrade za svoje radove.

Za ovogodišnju nagradu bile su nominirane ‬32‭ ‬fizičke i pravne osobe‭ ‬u‭ ‬11‭ ‬kategorija. Evo tko su dobitnici.

U kategoriji‭ ‬Najbolji projekt lokalne i područne samouporave za sigurnost zajednice pobjednici su:‭ ‬Međimurska županija,‭ ‬Grad Čakovec,‭ ‬Grad Prelog,‭ ‬Grad Mursko Središće i PU međimurska za projekt DANI MATURANATA‭ ‬-‭ ‬COOLIJADA‭. Na području međimurske županije svake godine‭ ‬,‭ ‬počevši od‭ ‬2004.‭ ‬Policijska uprava međimurska u suradnji sa svim srednjim školama te Vijećima‭ ‬za prevenciju međimurske županije,‭ ‬Grada Čakovca,‭ ‬Grada Preloga i Grada Murskog Središća,‭ ‬provodi ovaj preventivni projekt. Usmjeren je na očuvanje razine ukupne sigurnosti tijekom proslave učenika povodom završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Žiri posebno ističe komponentu realizacije projekta u koju se uključuju policijski službenici PU međimurske,‭ ‬zaštitarske službe i komunalni redari,‭ ‬dok se s aspekta‭ ‬osiguranja materijalnih i financijskih sredstava uključuju ravnazelji srednjih škola te Vijeća za prevenciju Županije i gradova.‭ ‬Veliki doprinos u realizaciji ove komponente pružaju i roditelji maturanata kroz tzv.‭  roditeljske ophodnje (‬policija i roditelji‭) ‬te tako prate i nadziru ponašanje maturanata. Na završnoj svečanosti maturanata dodjeljuju se nagrade za najmaturanta,‭ ‬najmaturanticu i najoriginalniji razred.‭ ‬Jedan od kriterija za njihov izbor je i uzorno ponašanje tijekom završnih proslava.

Nagradu je primio Matija Posavec, župan Međimurske županije.

U kategoriji‭ ‬za Najbolji projekt poslovnog sektora u ostvarivanju sigurnosti zajednice nagrađena je tvrtka NB7‭ ‬Industry d.o.o.‭ ‬Zagreb‭ ‬za projekt‭ ‬ „BIKE2LOCK‭“‬. Brojne europske zemlje promoviraju i njeguju kulturu vožnje bicikala,‭ ‬ali se istovremeno susreću s problemom krađe i oštećenja bicikala.‭ ‬Primjerice Nizozemska je zemlja gdje je registrirano‭ ‬16‭ ‬milijuna bicikala,‭ ‬a od toga ih se‭ ‬godišnje ukrade oko‭ ‬4‭ ‬milijuna‭ (‬20%‭)‬.‭ ‬Slična je situacija i u zemljama poput Njemačke,‭ ‬Belgije i Norveške. Mladi zagrebački inovatori Natko Bošnjak‭,‭ ‬Slaven Pokrivko‭ ‬i Antonio Filipović‭ ‬iz Zagreba osmisli su pametni sigurnosni sustav za zaključavanje bicikala‭ ‬-‭ „‬Bike2Lock‭“‬ .

Riječ je o jedinstvenom‭ ‬sigurnosnom sustavu u svijetu čija je namjena zaključavanje bicikala na javnim površinama.‭ „‬Bike2Lock‭“‬ sustav omogućava parkiranje bicikla te njegovo sigurnosno zaključavanje,‭ ‬a da na taj način budu ‭ ‬zaštićeni od krađe svi vitalni dijelovi bicikla tijekom parkiranja na javnim površinama.‭ Svaki bicikl ima svoju‭ „‬parking kapsulu‭“‬ koja se po ostavljanju bicikla i po aktivaciji sustava zaključava. Direktor tvrtke Natko Bošnjak primio je nagradu u Opatiji. Isti projekt pobijedio je i u kategoriji Inovativnost na području tehničke zaštite, te sada Bošnjak očekuje kako će gradovi diljem Hrvatske prepoznati njihovu inovaciju. Prava vrijednost proizvoda je u softwerskom rješenju koje je implementirano u sigurnosni sustav‭ „‬Bike2Lock‭“‬-a ističu inovatori.‭ ‬Također valja istaknuti i solarno napajanje cijelog sustava koje u prvoj fazi osigurava video nadzor i rasvjetu,a u slijedećoj fazi projekta namijenjeno za punjenje električnih bicikala.‭ Cijeli pametni sustav povezan je sa aplikacijom na mobilnim telefonima koji sve kontrolira i šalje informacije korisnicima.‭

U kategoriji‭ ‬Ostvarivanja i razvoja sigurnosti u kompanijama pobjednik je JANAF d.d.‭ ‬Ova korporacija posljednjih‭ ‬12‭ ‬godina predvodnik je u investiranju i razvoju sustava sigurnosti i zaštite.‭ ‬Od tehničke zaštite,‭ ‬zaštite od požara,‭ ‬kontrole integriteta,‭ ‬a sve u zaštiti okoliša izgrađeni su sustavi koji svojom inovativnošću i pouzdanošću nose razvoj industrije sigurnosti u Republici Hrvatskoj.‭

Od osnivanja JANAF-a u posljednjih‭ ‬pet‭ ‬godina učinjen je najveći investicijski ciklus ulaganja u infrastrukturu i održavanje čime je izravno dat zamah i ulaganjima u pouzdane,‭ ‬moderne sustave zaštite od požara,‭ ‬tehničke zaštite i kibernetičke sigurnosti.‭ Žiri posebno ističe činjenicu da je ostvarena integracija sustava zaštite od požara i tehničke zaštite dovela‭ ‬i do razvijanja novog sustava upravljanja u kriznim situacijama,‭ ‬jedinstvenog u‭ ‬jugoistočnoj Europi. Ministar obrade Damir Krstičević uručio je nagradu predsjedniku uprave JANAF-a Draganu Kovačeviću.

Za Hrabri čin policijskog službanika, zaštitara ii građanina nagrađeni su policijski službenici PU istarske iz Postaje prometne policije Pula. Riječ je o ‭Miši Petrliću, ‬vođi ophodnje za sigurnost cestovnog prometa‭ ‬i‭ Martinu Oraku,  ‬policijskom službeniku‭ ‬za sigurnost cestovnog prometa, koji su ‬15.‭ ‬srpnja‭ ‬ove‭ ‬godine na prometnici D-77‭ ‬Vodnjan‭ ‬-‭ ‬Svetivinčenat nakon prometne nesreće motocikla i osobnog vozila iz zapaljenog automobila pokušali protupožarnim aparatima ugasiti vatru,‭ te izvukli i pružili joj prvu pomoć zaustavivši krvarenje do dolaska vozila hitne pomoći. Tako su joj spasili život.‭ Vozača motocikla su također spašavali iz plamena ali je on,‭ ‬nažalost,‭ ‬smrtno stradao. Odlukom Upravnog odbora HUMS-a ovo je jedina kategorija u kojoj pobjednik uz plaketu prima i novčani iznos nagrade u visini od‭ ‬3.000‭ ‬kuna neto.

Kao Najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti nagrađen je projekt Grada Poreča – prijenosne kamere na komunalnim i prometnim redarima.  Porečki komunalni i prometni redari od‭ ‬1.‭ ‬lipnja‭ ‬2017.‭ ‬svoju‭ ‬dužnost na terenu počeli su obavljati opremljeni prijenosnim kamerama.‭ ‬Kamere su naručene kako bi se povećala sigurnost građana,‭ ‬samih komunalnih i prometnih redara prilikom obavljanja svakodnevnih poslova,‭ ‬a osim toga značajno će pridonijeti očuvanju javnog reda i mira.‭ ‬Uvođenje ove tehnologije pomoć je komunalnim i prometnim redarima u radu kako bi se evidentirao njihov rad,‭ ‬te onemogućile i spriječile eventualne neugodne situacije kod obavljanja službenih radnji.‭ Reprezentativnost projekta ne očituje se u ukupnoj vrijednosti triju nabavljenih kamera već u činjenici da je riječ o prvim prijenosnim kamerama koje koriste komunalni i prometni redari u Hrvatskoj ali i da je riječ o‭ ‬investiciji koja je napravljena‭ ‬radi sigurnosti stanovništva i gostiju,‭ ‬prevencije prekršaja i ‭ ‬održavanja javnog reda,‭ ‬mira i čistoće u cijelom gradu,‭ ‬uklanjanja nepropisno postavljenih predmeta i objekata na javnim površinama i fasadama,‭ ‬a ponajviše u starogradskoj‭ ‬jezgri koja je u ljetnim mjesecima nezaobilazno odrediše tisuća turista.‭

U kategoriji najbolje‭ ‬Domaće stručne knjige iz područja sigurnosti‭ pobjedu je odnijela knjiga “Žene u policiji” autorice Ive Balgač.

U kategoriji‭ ‬Najbolji projekt nevladine organizacije za sigurnost zajednice pobjednik je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti i to s projektom Dan bez mobitela u prometu.

Prema dostupnim istraživanjima i podacima policije broj nesreća u prometu uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu u značajnom je porastu,‭ ‬prema nekim istraživanjima korištenje mobitela u prometu postao je četvrti uzrok prometnih nesreća. Inauguracija nacionalnog dana bez mobitela u prometu‭ ‬– 21.listopada. Nagradu je primio predsjednik HUMS-a Alen Ostojić, a zahvalila je i voditeljica projekta Renata Ivanović.

U‭ ‬kategoriji‭ ‬Društvene odgovornosti – ‬inicijativa godine,‭ ‬pobjednik je‭ Hrvatski telekom za projekt “Šeraj pozitivu, blokiraj negativu”. Ova inicijativa predstavljena je u ožujku ove godine, ujedinivši akademsku zajednicu,‭ ‬nevladin sektor i državne institucije s ciljem povećanja razine sigurnosti djece na Internetu.‭ ‬Glavni partneri su udruge Hrabri telefon i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu,‭ ‬čiji predstavnici koordiniraju EU Kids Online,‭ ‬najveći međunarodni projekt u području istraživanja medijskih navika djece.‭

‬Inicijativa obuhvaća‭ ‬brojne aktivnosti na temu povećanja razine svijesti i bolje zaštite djece na Internetu,‭ ‬a ključan rezultat bit će prvo nacionalno komparativno istraživanje razine sigurnosti djece na Internetu,‭ ‬na temelju kojeg će se po prvi puta u Hrvatskoj moći napraviti čvrsta stručna podloga za nacionalnu regulaciju ove bitne teme.‭

Kao jedini privatni partner inicijative‭ ”‬Šeraj pozitivu,‭ ‬blokiraj negativu‭”‬,‭ ‬uz podršku nacionalnom istraživanju Hrvatski Telekom je predstavio hrvatsku inačicu europskog portala TeachToday.‭ ‬Portal‭ ‬sadrži‭ ‬koristan sadržaj i savjete o sigurnosti na Internetu namijenjene djeci i roditeljima,‭ ‬a sadržaj kontinuirano nadopunjuju‭ ‬ partneri inicijative.‭

Također,‭ ‬HT je uveo‭ ‬konkretne proizvode i usluge koji će roditeljima pomoći u zaštiti djece.‭ ‬Prvi takvi proizvodi su pametni sat za djecu MYKI i jedinstvena usluga roditeljske zaštite za pametne telefone. Nagradu je primio Bojan Mušćet, iz korporativnih komunikacija HT-a.

U‭ ‬kategoriji‭ ‬za‭ ‬Partnerstvo u ostvarivanju sigurnosti – ‬Inicijativa godine,‭ ‬pobjednici su‭ ‬Hrvatska udruga povijesnih gradova i IPA‭ ‬( International Police Association‭) ‬splitsko dalmatinska‭ ‬za projekt‭ ‬konferencije Sigurnost povijesnih gradova. Ova konferencija organizirana je ‬31.3. i‭ ‬1.4.‭ ‬2017., kao dvodnevni skup stručnjaka,‭ ‬znanstvenika,‭ ‬praktičara sa iskustvima u organizaciji i unaprjeđenju sigurnosti kao obavezne sastavnice kvalitetnijeg življenja,‭ ‬posebno u sredinama sa prepoznatljivim arhitektonskim i povijesnim nasljeđem. Organizatori su poslali snažnu poruku da postoje vrijedne ideje i praksa koja pomaže očuvati vrijednosti povijesnog nasljeđa,‭ ‬potaknuti održivi razvoj utemeljen na suživotu prošlosti i današnjice vodeći pri tome računa o sigurnosti sviju.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nagrađen je za osobni doprinos u ostvarenju i razvoju sustava sigurnosti. Kao potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Krstičević je pokazao inicijativu ali‭ ‬i‭ ‬uložio znatan osobni doprinos ‭‬na izradi ‭ ‬strateških dokumenata‭‬: ‭ ‬Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske I ‭ ‬prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Ovim dokumentima definira se sustav domovinske sigurnosti kojeg ‭ ‬čine ‭ ‬resursi unutarnjih poslova,‭ ‬obrane,‭ ‬sigurnosno-obavještajnog sustava,‭ ‬zdravstva,‭ ‬civilne zaštite,‭ ‬službe vanjskih poslova,‭ ‬gospodarstva,‭ ‬te drugih tijela koji organizirano i koordinirano obavljaju poslove prepoznavanja,‭ ‬procjene,‭ ‬smanjenja i uklanjanja sigurnosnih rizika za Hrvatsku.

‭RSS