Predsjedniku Trumpu glavni sigurnosni prioritet morala bi biti sigurnost izbora

U razgovoru za CNN bivši pripadnik američkog FBI-aJosh Campbell objasnio je kako će na predstojećim izborima u SAD jedno od najvažnijih pitanja biti pitanje sigurnosti. 

Unatoč ozbiljnim analizama i pripremama, Campbell je svjestan da se potpuna sigurnost ne može zajamčiti, no ipak prikupljeni podaci mogu osigurati pravilnu raspodjelu i angažiranje resursa. Jednak je slučaj i sa sigurnošću izbora.

Naime, do sada je već sasvim jasno da se Rusija prije dvije godine ozbiljno uplela u politički život u SAD, te su na vidjelo isplivali novi oblici utjecaja na proces izbora. Zato prvi korak u borbi za sigurnost izbora mora biti izgradnja povjerenja birača da vlast čini sve kako bi izborni proces prošao neometano. Naime, nema nikakve dvojbe da će izbori u SAD biti izloženi najrazličitijim prijetnjama.

Campbell zato ističe da vlast mora, prije svega, osigurati same birače, te im zajamčiti fizičku sigurnost na biračkim mjestima. Nakon serije najnovijih masovnih pucnjava u SAD nije isključeno da bi se takav ozbiljan, krvavi incident mogao ponoviti i na nekom od biračkih mjesta. Ne treba zaboraviti ni na nedavno slanje eksplozivnih naprava protivnicima američkog predsjednika Donalda Trumpa, kao ni na tradicionalnu prijetnju napadima od strane terorističkih skupina.

Bivši pripadnik FBI-a naglašava kako meta napada može biti i izborna infrastruktura kao dio kritične infrastrukture, koja je, unatoč dodatnim naporima što su uloženi prije godinu dana još uvijek izložena. Dokaz tome je i pristup što su ga ruske vlasti ostvarile američkoj izbornoj infrastrukturi tijekom 2016. godine. Sada, američke tajne službe motre tada uočene modalitete ugrožavanja izborne infrastrukture, ali i nove moguće prijetnje, budući da su hakeri imali dvije godine da ih razviju.

Prošli tjedan Twitter je ukolonio deset tisuća botova koji su pokušavali utjecati na birači i obeshrabriti ih uoči izbora, te spriječiti njihov izlazak na birališta.

RSS