U FOKUSU PROMETNE POLICIJE SPREČAVANJE I SANKCIONIRANJE NAJTEŽIH PREKRŠAJA

Nadzor i kontrola prometa

Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaja vozača mopeda i motocikala. U akciju je bio uključen maksimalan raspoloživ broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i drugo.

Tako su policijski službenici svih policijskih uprava i proteklog vikenda od 2. do 4. studenog obavljali pojačanu kontrolu prometa s ciljem povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 4.588 prekršaja od čega izdvajamo:

– 482 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,49 g/kg u PU Koprivničko – križevačkoj,

– 1.820 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU Brodsko – posavskoj – 221 km/h

– 467 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,

– 194 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU zagrebačkoj, njih 141, dok je najmanje utvrđeno u PU krapinsko – zagorskoj, 4 takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je također PU zagrebačka sa 272 takva prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU požeško – slavonskoj, njih 13. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko – dalmatinske, njih 103, dok su policijski službenici PU ličko-senjske zaustavili najmanje vozača koji nisu bili vezani, njih troje. U PU ličko – senjskoj i PU međimurskoj nije utvrđen niti jedan prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje, dok je najveći broj takvih prekršaja utvrđen u PU zagrebačkoj, njih 60.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 18 do 24 godina (116 prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg – kod njih 51, a koja je ujedno i najčešće izmjerena koncentracija alkohola uopće tijekom ove akcije.

Najveći broj prekršaja nepropisne uporabe mobitela utvrđen je u PU zagrebačkoj, njih 60.

U nadzoru prometa, aktivnosti policije bile su usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 63 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, koji su počinili 67 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 30, upravljanje vozilom prije stjecanja prava – 12, upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 11, upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 9 i drugo. Iz tog razloga, 10 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 16 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalne kazne.

Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja se do kraja godine.

DBO/ Foto: MUP RH