Predavanje ravnatelja SOA-e polaznicima Instituta za visoke studije Ministarstva unutarnjih poslova (IHEMI) Francuske Republike

Predavanje ravnatelja SOA

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić početkom ovog tjedna održao je predavanje polaznicima Instituta za visoke studije Ministarstva unutarnjih poslova (IHEMI) Francuske Republike.

Na predavanju o Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) polaznici su upoznati s ulogom i ovlastima SOA-e, kao i njezinim značajem u sustavu nacionalne sigurnosti. Ravnatelj je govorio i o usmjeravanju rada SOA-e od strane državnog vrha, pružanju potpore i razmjeni podataka s drugim nadležnim državnim tijelima, nadzoru nad radom SOA-e, kao i o međunarodnoj sigurnosnoj i obavještajnoj suradnji.

IHEMI je centar za istraživanje i analizu koji provodi obrazovne programe za visoke dužnosnike u javnom i privatnom sektoru te vodi znanstvena istraživanja, posebice na područjima sigurnosti i pravosuđa, poslovne sigurnosti, kriznog upravljanja i komuniciranje te upravljanja rizicima.

Cilj posjeta je razmatranje i proučavanje uloge Republike Hrvatske i njenih dobrih praksi u području borbe protiv organiziranog kriminala, trgovine drogama i terorizma na Zapadnom Balkanu.

Polaznici 13. naraštaja iz ciklusa visokih studija IHEMI-ja tijekom studijskog posjeta Republici Hrvatskoj obišli su više državnih tijela i institucija. Ovaj studijski posjet namijenjen je rukovoditeljima na vodećim položajima francuske policije, a ima i svrhu jačanja bilateralne suradnje u području unutarnje sigurnosti, što je predviđeno hrvatsko-francuskim strateškim partnerstvom potpisanim 21. studenog 2021. godine u Zagrebu.

 

DBO/ Foto: soa.hr