EU prisilila Google da obeća da će potrošačima dati više informacija

Australija usvojila zakon kojim su Google i Facebook obvezni plaćati vijesti
Unsplash/@mitchel3uo

Ne možete biti sigurni od koga kupujete, izravno od Googla ili od nekog drugog poduzeća? Ne možete lako pronaći ukupnu cijenu koju ćete morati platiti?

Google je sada konačno obećao uvesti promjene u nekoliko svojih proizvoda i usluga kako bi se dodatno uskladio s pravom EU-a, uglavnom u pogledu nedostatka transparentnosti i jasnih informacija za potrošače, objavila je Europska komisija.

Nakon dijaloga započetog 2021. s Mrežom za suradnju u području zaštite potrošača (CPC) koji je koordinirala Europska komisija i koji su predvodili nizozemsko Tijelo za potrošače i tržišta, te belgijska Glavna uprava za gospodarsku inspekciju Google je pristao riješiti probleme na koje su ukazala javna tijela te uvesti promjene u Google Store, Google Play Store, Google Hotels i Google Flights kako bi bio u skladu s propisima EU-a o zaštiti potrošača.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders izjavio je: “Iako je prošlo skoro tri godine od početka pandemija COVID-a, zbog koje su uvedena različita ograničena kretanja, sve se veći broj potrošača okreće internetu da bi rezervirali svoja putovanja, kupovali ili pročitali recenzije. Potrošači u EU-u imaju pravo na jasne i potpune informacije da bi mogli donositi informirane odluke. Obveze koje je preuzeo Google korak su naprijed prema tom cilju. Pozivamo Google da u potpunosti poštuje Uredbu o geografskom blokiranju i osigura da potrošači mogu uživati ista prava i pristupiti istom sadržaju bez obzira na to gdje se nalaze u EU-u.

Rezultat dijaloga je to da se Google obvezao da će se ograničiti u pogledu jednostranih izmjeni narudžbi kad je riječ o cijeni ili otkazivanju i da će otvoriti poseban pretinac e-pošte za tijela za zaštitu potrošača. Potonja adresa će tim tijelima služiti da bi prijavljivala nezakoniti sadržaj i nalagala njegovo hitno uklanjanje.

Osim toga, Google je pristao uvesti niz promjena u svoje prakse te primjerice:

Google Flights i Google Hotels: potrošačima jasno dati do znanja jesu li ugovor sklopili izravno s Googleom ili je on samo posrednik; jasno naznačiti koja se cijena upotrebljava kao referentna cijena pri oglašavanju popusta na platformi te naglasiti da recenzije na Google Hotels nisu provjerene; prihvatiti iste obveze transparentnosti kao i druge velike platforme za smještaj u pogledu načina na koji potrošačima pružaju informacije, na primjer o cijenama ili dostupnosti

Google Play Store i Google Store: pružati jasne predugovorne informacije o troškovima, pravu odustajanja i dostupnosti mogućnosti popravka i zamjene, a dostupnijima učiniti i podatke o poduzeću (npr. pravni naziv i adresu) te vjerodostojne podatke za izravni kontakt (npr. kako kontaktirati sa stvarnim predstavnikom poduzeća preko telefona); pojasniti kako pristupiti verzijama Google Play Storea namijenjenima za različite zemlje i obavijestiti autore aplikacija o njihovim obvezama koje proizlaze iz Uredbe o geografskom blokiranju na temelju kojih te aplikacije moraju biti dostupne u cijelom EU-u, te omogućiti potrošačima da plaćaju sredstvima plaćanja iz bilo koje države članice.

Mreža za suradnju u području zaštite potrošača (CPC) aktivno će pratiti kako se te preuzete obveze ispunjavaju, a nacionalna tijela pratit će poštovanje obveza i prema potrebi poduzimati mjere da ih se ispoštuje.

Konkretno, jedna Googleova praksa još uvijek nije u potpunosti u skladu s Uredbom o geografskom blokiranju: Google tehnički ograničava korištenje aplikacija na one koje bi inače bile dostupne u zemlji u kojoj se korisnik privremeno nalazi. Google je obrazložio da korisnici jednom godišnje mogu promijeniti svoju zemlju boravišta kako bi imali pristup lokalnim aplikacijama i igrama iz druge države članice. Međutim, ta promjena može prouzročiti gubitak stečenog sadržaja i neiskorištenog kredita, što se smatra kršenjem Uredbe o geografskom blokiranju.

RSS