POŽARI DILJEM DALMACIJE: Ovo je najgora požarna sezona; danas uhićeno sedam piromana

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević s ministrima unutarnjih poslova i prometa, Davorom Božinovićem i Olegom Butkovićem, obišao je danas tijekom poslijepodneva požarišta na području Benkovca u Zadarskoj županiji.

Ministar Krstičević zahvalio je svim vojnicima, vatrogascima i mještanima koji sudjeluju u gašenju mnogih požara u Zadarskoj i drugim županijama naglasivši kako je ovo jedna od najgorih protupožarnih sezona.

“Bačeno je preko 60.000 tona vode i potrošeno 1,2 milijuna litara goriva. Na terenu je angažirano stotinu vojnika, a u slučaju potrebe spremno ih je još 200“, naglasio je Krstičević.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je: “Podmetanje kao uzrok ipak ne možemo isključiti”, i dodao da se prema pojedincima provode izvidne radnje zbog požara u Kistanjama. Uhićeno je do sada sedam osoba.

Ministar prometa Oleg Butković potvrdio je kako su dijelovi autoceste A1 zatvoreni zbog požara zbog čega je izdao nalog da se podignu rampe.

“Kad su vidjeli požar, ljudi su se na autocesti kretali u suprotnom smjeru te sada u suradnji s policijom kontroliramo promet. Od Benkovca do Pirovca je veći dio ceste miniran pa to kanaderi ne mogu gasiti. Možda smo trebali ranije otvoriti rampe, ali u početku nisu odmah bile kolone. Sada je sve normalizirano”, zaključio je Butković.

Trenutačno su sve raspoložive zračne snage angažirane na dva velika požarišta u Pristegu i Popovićima u Zadarskoj županiji. Na području požarišta kod mjesta Kožlovac, Pristeg, Vukšić, Lepuri i Popovići angažirano je 104 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH, priopćeno je iz MORH-a.

Kasno poslije podne, planuo je i novi požar na otoku Ugljanu, kojeg gase jedan kanader i jedan air-traktor. Zračne snage i dalje djeluju na velikim požarištima kod Kistanja i Pristega gdje ulažu i maksimalne napore kako bi  primirile stanje na požarištima. Istovremeno na požarištu kod Kistanja djeluju i dva helikoptera Mi-8 MTV.

Uz zračne snage na terenu se cijeli dan nalaze i oko 100 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 252 požara (87 u Šibensko-kninskoj, 79 Splitsko-dalmatinskoj, 69 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2100 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne vode do požarišta.

Stožer civilne zaštite Drniš objavio je poziv za evakuaciju:

”Povodom požara koji je u kategoriji velike nesreće izbio 21. kolovoza 2017. godine na Promini obavještavaju se stanovnici da je u tijeku evakuacija stanovništva iz požarom zahvaćenih područja i to:

LIŠNJAK – evakuiran

VELUŠIĆ – BIBIĆI, RAIČI I BUHE, VAROŠ u tijeku evakuacija.

Stanovnici požarom zahvaćenih područja pozivaju se na evakuaciju, a tko ostaje, ostaje na svoju odgovornost. Ujedno se pozivaju svi vlasnici objekata koji ostaju kod svojih domova u blizini požara da natapaju vodom područja oko svojih kuća radi obrane od požara.

Dežurni telefon za krizna stanja 022-888-830.

Pozivaju se svi stanovnici da ne prometuju na relaciji Drniš-Lišnjak i Drniš-Velušić”, stoji u pozivu kojeg je potpisao zapovjednik Stožera civilne zaštite Tome Dželalija.

Ana Raić-Knežević