TRUMP SE OBRATIO NACIJI I NAJAVIO NOVU STRATEGIJU BORBE PROTIV TERORIZMA

Američki predsjednik Donald Trump u svojoj prvoj poslanici naciji od ulaska u Bijelu kuću iznio je detalje svoje strategije za Afganistan i južnu Aziju, koji uključuju i povećanje broja vojnika u Afganistanu, ali i ozbiljno upozorenje Pakistanu, koji je optužio da daje utočište teroristima.

U govoru koji je trajao  25 minuta, teroristima  je američki predsjednik obećao uništenje, a nazvao ih je redom najobičnijim nasilnicima, kriminalcima, predatorima i ‘luzerima’. Naglasio je i da je ključno onemogućiti teroriste da se domognu nuklearnog materijala.

– Osnovni stup nove strategije je zaokret prema pristupu zasnovanom na uvjetima na terenu. Kontraproduktivno je unaprijed najavljivati kada ćemo se povlačiti, nećemo otkrivati broj dodatnih vojnika koji šaljemo kao ni druge planove. Uvjeti na tlu, a ne nekakvi arbitrarni rasporedi, vodit će našu strategiju odsad. Američki neprijatelji ne smiju znati naše planove. Neću reći kada ćemo napasti, ali napast ćemo ih, obećao je Trump.

– Drugi temelj strategije je integracija svih instrumenata američke moći: diplomacije, vojske i ekonomije, otkrio je američki predsjednik koji ostavlja otvorenom mogućnost da jednoga dana u budućnosti i talibanski elementi budu dio neke afganistanske vlasti, ali uz napomenu kako nitko ne zna hoće li se to dogoditi.

– Amerika će u međuvremenu nastaviti podupirati afganistanske vlasti i borbu protiv talibana, ali u konačnici sami Afganistanci trebaju odrediti svoju budućnost. Mi smo partner i prijatelj, ali nećemo im diktirati kako da žive i uređuju svoje društvo. Mi ne gradimo nacije, mi ubijamo teroriste, pojasnio je Trump svoj otklon od prethodne američke politike.

Najavio je i dodatno razvijanje strateškog partnerstva s Indijom, od koje očekuje dodatnu ekonomsku aktivnost u regiji kako bi pomogla stabilizaciji Afganistana.

Pohvalio se i da je ukinuo određena ograničenja koja su, kako kaže, onemogućavala učinkovitu borbu američkih vojnika na terenu i tvrdi da se rezultati već vide, ponajprije u obračunu s Islamskom državom, a potvrda za to je, kaže i oslobađanje Mosula.

Nakratko je spomenuo i NATO, od čijih članica očekuje daljnje povećanje izdvajanja za kolektivnu sigurnost što sve članice, tvrdi Trump, otkad je on došao na vlast i čine.

Na kraju obraćanja ponovno je teroristima poručio da Amerika nikada neće odustati dok ne budu dokrajčeni.

– Moja administracija troši puno više milijardi na vojsku od prijašnjih, a to uključuje i naš nuklearni arsenal. Suočavali smo se u prošlosti s mnogim zlima, ali uvijek smo ih nadvladali, to ćemo učiniti i sada, zaključio je Trump svoje obraćanje.

Izvor: Jutarnji.hr/HINA