NAKON NAPADA U BARCELONI AUSTRALSKA VLADA PREDSTAVILA PLAN “SLOJEVITA SIGURNOST”

malcolmturnbull.com

Australske vlasti objavile su u nedjelju strategiju za sprječavanje terorističkih napada  na javnim mjestima, prenose australski mediji.

‘Kao što smo vidjeli u tragičnim događajima u Barceloni, Londonu, Parizu i Berlinu, teroristima su meta posjećena mjesta’, izjavio je premijer Malcolm Turnbull  (na slici).

Vodič je namijenjen organizatorima događaja i lokalnim vlastima. Daje im savjete za procjenu osjetljivosti pojedinih punktova, uključujući za napade automobilom na prolaznike, te poboljšanje zaštite poglavito oko trgovačkih centara i sportskih stadiona.

“Kao što smo  vidjeli iz tragičnih događaja u parizu, Londonu, Berlinu i Barceloni, teroristi i dalje ciljaju gužve. Strategija će pomoći  vlasnicima i operaterima povećati sigurnost, zaštitu i otpornost prenatrpanih mjesta diljem Australije”, rekao je u priopćenju Turnbull.

Među spomenutim mjerama spominju se postavljanje CCTV-a, rendgensko snimanje, fizičke prepreke poput odbojnih blokova, pregrada,  stabala, kipova kao i prisustvo zaposlenika osposobljenih za brzu reakciju.

‘Mogu se postaviti umjetnička djela, posude s cvijećem, postoji niz mjera koje se mogu ugraditi već u fazi projektiranja”,  kazao je Turnbull novinarima. ‘Sve to može biti vrlo diskretno’.

Australska vlada nakon napada u Nici 14. srpnja 2016., na jugoistoku Francuske, u kojem je poginulo 86 osobe  naručila je izradu plana s mjerama predostrožnosti koje treba poduzeti na javnim površinama.

Novi ministar policije u Južnom Walesu, Troy Grant, kazao je da se moraju naučiti lekcije nakon terorističkih napada u inozemstvu. Ovaj plan “slojevite sigurnosti” neće se samo primjenjivati oko trgovačkih centara i sportskih stadiona, on će se primjenjivati na svim javnim mjestima na kojima se kreće veliki broj ljudi. Policija i eksperti sigurnosti zajednici su sada na raspolaganju kako bi je učinili još sigurnijom”, kazao je Grant.

DBO