Političari i sigurnosni stručnjaci pokušali dati odgovore na pitanja o ugrozama i krizama: Evo što su rekli

morh.hr

U organizaciji Zaklade Konrad Adenauer i Zaklade hrvatskog državnog zavjeta danas je u Zagrebu održana 3. međunarodna sigurnosna konferencija pod nazivom “Hrvatska nacionalna sigurnost i vanjska i sigurnosna politika EU”.

Uz predstavnike tvrtki i gospodarskih, državnih, vojnih i akademskih institucija iz Hrvatske i inozemstva te drugih stručnjaka na području nacionalne sigurnosti i vanjske i sigurnosne politike EU, konferenciji su nazočili izaslanik Predsjednice RH, savjetnik Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina i voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj dr. Michael Lange.

Konferencija je kroz izlaganja, prezentacije i stručne panele obuhvatila značaj sigurnosti kroz nacionalnu, vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a.

Otvarajući Konferenciju predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zahvalio se svim sudionicima Konferencije istaknuvši kako je na ovako važnoj Konferenciji bitna sinergija hrvatskog i europskog parlamentarizma. Naglasio je kako su sigurnosni izazovi s kojima se danas suočavamo transnacionalni, od pitanja terorizma, ratova, migracija, nestabilnosti u našem susjedstvu, korištenja kemijskog oružja, pa do brzo mijenjajućih i u nekim segmentima, sasvim razvidno promijenjenih globalnih odnosa.

Naveo je kako su dva strateška cilja u području obrane i sigurnosti ostvarena, a to su izrada i donošenje Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. „Naš cilj je uspostaviti sveobuhvatan, koordiniran i proaktivan pristup svih institucija hrvatske države u smanjivanju ranjivosti društva te oživotvorenju koncepta domovinske sigurnosti“, rekao je Planković poručivši kako je uspostavljen jasan zakonodavni okvir s mehanizmima razvoja učinkovitog sustava domovinske sigurnosti kako bismo odgovorili suvremenim sigurnosnim izazovima.

Podsjetio je kako se intenzivno radi i na uspostavi jedinstvenog i učinkovitog sustava odgovora na krize i elementarne nepogode, pri tome ostvarujući učinkovito djelovanje svih sudionika u tom procesu.

Govoreći o članstvu u EU i NATO-u naglasio je važnost pristupanja Republike Hrvatske stalnoj strukturiranoj suradnji (Permanent Structured Cooperation, PESCO) i budućeg članstva Hrvatske u Schengenskom sustavu. Također, osvrnuo se i na povijesnu Odluku Vlade RH o nabavi višenamjenskih borbenih aviona te na povećanje obrambenog proračuna. „Ulaganje u obranu i sigurnost je ulaganje u vlastiti prosperitet“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

U svom obraćanju potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević govorio je o Strategiji nacionalne sigurnosti, njezinom značaju i prioritetima te o konceptu zajedničke vanjske i sigurnosne politike, ali i obrane. „Hrvatska svoju sigurnost vidi kao nedjeljivu od europske sigurnosti i želi ju graditi pridonoseći tako i jačanju unutarnje i ukupne sigurnosti Europske unije“, rekao je ministar Krstičević naglasivši: „Međuzavisnost i korelacija između unutarnje i vanjske sigurnosti, nacionalne i regionalne, europske i globalne je velika i snažna, a to se pokazalo 2015. godine, u vrijeme kada smo održavali 1. sigurnosnu konferenciju u Zagrebu“.

Također, podsjetio je kako je Hrvatska kao članica NATO saveza jasno opredijeljena za sve tri glavne zadaće definirane Strateškim konceptom NATO-a iz 2010. godine. „Osim kolektivne obrane i upravljanja u krizama, želim posebno ukazati i na važnost zadaće kooperativne sigurnosti u mjeri koja zamjetno prelazi očekivanja koja bi bila primjerena njezinoj veličini“, rekao je Krstičević poručivši: „Veliki iskorak u području sigurnosti u Hrvatskoj napravljen je donošenjem nove Strategije nacionalne sigurnosti i Odlukom o nabavi višenamjenskih borbenih aviona“.

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović u svom se izlaganju osvrnuo na sigurnost koja je, kako je rekao, temelj političkog i društvenog razvoja jedne države i društva u cjelini. „Sigurnost se postiže kroz koordinaciju javnog i privatnog sektora, građana, ali i kroz suradnju s našim partnerima“, rekao je Božinović.

Prigodno se obratio i predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister naglasivši kako će EU poduprijeti ulazak Hrvatske u Shengenski sustav. Također, pohvalio je donošenje Strategije nacionalne sigurnosti koja ima mnogo sličnosti sa Strategijom EU, kao i činjenicu da je Hrvatska pristupila PESCO-u.

Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u RH Thomas Schultze istaknuo je kako živimo u vremenu kada se sigurnosna paradigma promijenila. Također, naglasio je kako je Republika Hrvatska respektabilna članica EU i NATO-a koja pridonosi u očuvanju globalne stabilnosti i sigurnosti.

U sklopu konferencije održan je panel na temu „Nacionalna i europska sigurnost“ u kojemu su sudjelovali izaslanik Predsjednice RH, savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalne sigurnosti Vlado Galić, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister, državna tajnica u MUP-u Terezija Gras, savjetnik ministra obrane Dragutin Repinc, dekan Sveučilišta „VERN“ prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila i umirovljeni brigadni general Savezne Republike Njemačke Reiner Meyer zum Felde.

izvor: MORH