Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević je persona non grata u Srbiji: ‘To više govori o njima’

MORH/J.Kopi

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević proglašen je personom non gratom u Srbiji, odlučila je Vlada Srbije, javljaju srpski mediji.

Mjere reciprociteta Vlada Srbije donijela je kao odgovor na notu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske o zabrani ulaska ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina u ovu državu. Vlada Srbije smatra da su ovakvi postupci Hrvatske suprotni duhu dobrosusjedske suradnje i poštovanju osnovnih europskih vrijednosti, u koje spada i sloboda kretanja ljudi, priopćila je Vlada.

“Ja i ministar Vulin, mi smo dva različita svijeta. Ja sam fokusiran na razvoj i na jačanje Hrvatske vojske, na jačanje sustava domovinske sigurnosti kao interes Republike Hrvatske. U svom poslu vodim se uvijek vrijednostima, odgovornošću i ono što je najbitnije, nikad ne činim nekome drugome nešto što ne bih želio da netko drugi čini meni. Takav sam bio i u Domovinskom ratu i nakon prisilnog umirovljenja i rada u privatnom sektoru i danas kao ministar obrane Republike Hrvatske.

Naša odluka, odluka države, je bila opravdana. To je bio naš odgovor na provokacije od strane gospodina Vulina i to bi napravila svaka suvremena, moderna država, koja vodi računa o svom suverenitetu, dostojanstvu i o nacionalnim interesima.

Ja nisam nikada nikoga vrijeđao. Nisam rekao nešto što nije istina, nisam odlazio u Srbiju niti nešto loše govorio, međutim, ova odluka je neopravdana, ovo je odluka Vlade Republike Srbije i ja se s tom odlukom mogu nositi. Ova odluka više govori o njima.

Možda je razlog ove odluke moje sudjelovanje u Domovinskom ratu, možda što sam bio zapovjednik 4. gardijske brigade, može biti puno razloga.

Ja sam uvijek za suradnju, znate da i danas Hrvatska vojska puno surađuje sa svima, s našim partnerom SAD-om, Velikom Britanijom, Izraelom. Potrebna nam je suradnja, surađujemo s našim susjednim državama i uvijek Hrvatska želi suradnju, dijalog, fokusiranost na budućnost i to je ta Hrvatska, članica NATO-a, članica Europske unije, koja je usmjerena na budućnost, to je ozbiljna, moderna država koju imamo”, poručio je ministar Krstičević.

RSS