‘RAT’ EUROPSKOG PARLAMENTA I EUROPSKE KOMISIJE ZBOG GLIFOSATA: Dan odluke za zabranu ovog opasnog herbicida

prtsc Youtube

Europski zastupnici traže potpunu zabranu herbicida na bazi glifosata do prosinca 2022. godine i trenutno ograničavanje korištenja glifosata, objavljeno je danas iz Europskog parlamenta.

EP se protivi se prijedlogu Europske komisije da se obnovi kontroverzna dozvola za uporabu herbicida na sljedećih deset godina, kako to zahtijevaju neke države članice. Umjesto toga, zastupnici u Europskom parlamentu traže da se prekine uporaba herbicida, počevši od potpune zabrane uporabe u kućanstvima i zabrane korištenja u poljoprivredi u slučaju kada biološke alternative (tj. „integrirani sustavi zaštite bilja”) dobro funkcioniraju za suzbijanje korova. Korištenje glifosata u Europskoj uniji treba zabraniti najkasnije do 15. prosinca 2022., stoji u rezoluciji.

Proces procjene rizika u EU, prije obnavljanja dozvole za glifosat, bio je prilično kontroverzan, jer je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) glifosat klasificirala kao tvar koja „vjerojatno uzrokuje rak kod ljudi”, a Europska agencija za sigurnost hrane zaključila da „nije vjerojatno da glifosat predstavlja opasnost za ljude zbog karcinogenih učinaka”.

Štoviše, nakon što su interni dokumenti tzv. “Monsanto Papers” tvrtke Monsanto postali dostupni, koja je vlasnik i proizvođač Roundupa, proizvoda čija je glifosat aktivna tvar, sumnja se u vjerodostojnost nekih studija koje se koriste u procjeni sigurnosti glifosata.

Znanstvena ocjena pesticida za regulatorno odobrenje EU-a trebala bi se temeljiti samo na objavljenim stručno recenziranim i neovisnim studijama koje su naručila nadležna javna tijela, naglasili su zastupnici.

Neobvezujuća rezolucija usvojena je s 355 glasa za, 204 protiv i 111 zastupnika bilo je suzdržano. Države članice glasovat će o prijedlogu Komisije za obnovu odobrenja za prodaju glifosata u srijedu.

Europsku građansku inicijativu, koja poziva na zabranu herbicida, potpisalo je više od milijun građana u manje od godinu dana, zbog čega će se i u Europskom paralmentu u studenom održati javna rasprava na temu glifosata.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ