Hrvatska policija bogatija za suvremeni novi Centar za dresuru policijskih pasa

Centar za obuku pasa MUP RH

U sklopu Policijske akademije u Zagrebu završen je projekt „Izgradnja Centra za obuku vodiča i dresuru policijskih pasa“. Radi se o projektu vrijednom 14,5 milijuna kuna, a njegova izgradnja financirana je 85 posto sredstvima Europske unije.

U pratnji načelnika Policijske akademije Dubravaka Novaka, Centar za obuku u ponedjeljak, 23. listopada, obišli su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova te ostali uzvanici.

Povodom svečanog otvaranja ovog centra, glavni ravnatelj policije Nikola Milina izrazio je zadovoljstvo što je Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa stavljen u punu službenu funkciju, naglasivši: „Kako i u mnogim drugim europskim zemljama, tako i kod nas, uporaba policijskih pasa ima dugu tradiciju i iznimno značenje za svakodnevni policijski rad, od  detekcije  eksploziva, droga, pronalaska  ljudskog traga, zaštitne i druge namjene“.

Ravnatelj Nikola Milina zahvalio se Ministarstvu obrane Republike Hrvatske koje je  tijekom trajanja radova na ovom objektu smjestilo naše službene pse iz Centra u svom Obučnom centru vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“ u Dugom Selu te osiguralo  privremeni smještaj za cjelokupni Vod sa zaštitno-tragačkim psima Interventne jedinice policije PU zagrebačke.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako otvorenje ovakvog Centra potvrđuje da Ministarstvo unutarnjih poslova razvija kvalitetne projekte u koje se isplati ulagati. „Ideja je, ali i profesionalni imperativ, da se u njemu koncentriraju najbolji kadrovi Ministarstva unutarnjih poslova, koji će nastaviti razvijati kvalitetnu suradnju sa svim znanstvenim i stručnim institucijama ovog područja rada. Kao logična posljedica toga, očekujem da Centar uistinu, kako je početno i zamišljeno, preraste u regionalni centar, u lidera obuke i rasadnik službenih policijskih pasa regije i ovog dijela Europe. Da pruža usluge obuke zemljama regije i bude otvoren međunarodnoj suradnji u svrhu usvajanja novih znanja i vještina. I da na taj način jača regionalnu kooperaciju u suzbijanju organiziranog kriminala i s njim povezanih aktivnosti. Takvom smjeru razvoja svojim će radom prvenstveno doprinijeti njegovi djelatnici, stručni kadrovi. No, i mi, vodstvo Ministarstva unutarnjih poslova, radit ćemo na ostvarenju tog cilja, koliko nam god to financijski limiti dozvoljavaju.“ Ministar Božinović se također osvrnuo i na vrijednu kujicu Candy, koja ne prestaje iznenađivati svojim talentom, od kada je nanjušila oko 120 ilegalaca na graničnom prijelazu Bajakovo.

Ministar je poručio: „Kako dugogodišnja tradicija našeg Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, stručnost i obuka koju s njima prolaze i njihovi vodiči, te rezultati rada naših službenih pasa, su dovoljni pokazatelji uspjeha Ministarstva unutarnjih poslova i njegovih stručnjaka na tom polju.“ Naglasio je kako ne dvoji da će se dobri rezultati rada Centra gomilati i proširiti i na međunarodnu scenu, i svima zaželio puno uspjeha u daljnjem radu .

Ministar i glavni ravnatelj policije stavili su povodac na jednog od pasa, čime je simbolično označen početak rada Centra za obuku, a potom je fra Frane Musić blagoslovio objekt.

Nakon toga uslijedila je i pokazna vježba sa službenim psima, pod vodstvom iskusnog instruktora Alena Subotića.

O Centru za dresuru policijskih pasa

Idejni začetnik ovog projekta je Ured Vlade Republike Hrvatske za suzbijanje zlouporabe opojnih droga. Smatrajući kako je realizacija takvog projekta u sklopu Policijske akademije izvediva te nadasve korisna s aspekta jačanja regionalnih kapaciteta u suzbijanju organiziranog kriminala, 2009. godine izrađen je Preliminarni prijedlog ovog projekta.

Njegovom današnjem svečanom otvaranju prethodile su brojne višegodišnje strateške pripreme razvoja linije rada, školovanja vodiča za rad sa službenim psima te operativne primjene službenih pasa, sa neizostavnim maksimalnim angažman eksperata, koji su konzistentnim djelovanjem i sistematičnošću doprinijeli izgradnji Centra.

Centar je suvremen i vrhunski opremljen te raspolaže sa 48 smještajnih jedinica za pse, svaka s unutarnjim i vanjskim dijelom. Tu su i prostorije za usvajanje mirisa, prostori za rastrčavanje, poligon za dresuru, sobe za smještaj vodiča, kao i veterinarska ambulanta. Cijeli je centar do posljednjeg detalja prilagođen potrebama obuke vodiča i njihovih budućih partnera, službenih pasa raznih namjena i razine osposobljenosti.