Policija upozorava: “Na cestama su zimski uvjeti. Koristite zimsku opremu!”

Policija upozorava:
Ilustracija/MUP RH

Obzirom da u ovom trenutku u nekim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije pada snijeg i to posebno na području Dugopolja, iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske obavještavaju vozače da su na cestama D1 i D56 u ovom trenutku nastupili zimski uvjeti.

“Upravljanje vozilima u ovakvim uvjetima je otežano, stoga pozivamo vozače na dodatan oprez, upućujemo ih da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti, te da koriste zimsku opremu. Policijski službenici su na terenu i obavljanju nadzor prometa”, poručuju.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Obzirom da su kolnici u ostalim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije mokri, savjetujemo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.

RSS