Policajci usavršavaju vještinu gađanja u rukovanju i uporabi jurišne puške VHS K-2

MUP RH

Na Policijskoj akademiji je započeo pedagoško instruktivni tečaj na temu: „Vještina gađanja u rukovanju i uporabi jurišne puške VHS K-2“.

Radi se o iznimno kvalitetno pripremljenom tečaju s ciljem obrazovanja i edukacije policijskih službenika kao naše prioritetne investicije“,  kazao je voditelj Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Ilija Jakić.

Spomenuti tečaj održavat će se u dva termina. Prva grupa nazočit će tečaju od 29. siječnja do 2. veljače, a druga grupa sudjelovat će u obuci od 5. do 9. veljače. Cilj navedenoga tečaja je osposobljavanje instruktora za naoružanje i gađanje iz policijskih uprava u rukovanju i uporabi puške VHS K-2, a stečeno znanje, iskustvo i vještine proslijedit će svojim kolegama u policijskim upravama.

Polaznici su instruktori iz policijskih uprava i instruktori iz Uprave za posebne poslove sigurnosti te nastavnici PNG-a s Policijske akademije. Tečaj vodi Siniša Jasić, voditelj programa policijskih treninga, koji smatra da polaznici s lakoćom usvajaju taktičke osobine ove nove puške. U tu svrhu u planu je i izrada priručnika za naoružanje i vještinu gađanja u uporabi jurišne puške VHS K-2 te će se nakon izrade distribuirati u sve policijske uprave.

Voditelj tečaja naglašava da je puška zbog svoje konfiguracije iznimno prikladna za primjenu u policiji i njome se već koriste pripadnici HV-a u mirovnim misijama, a na raspolaganju je i međunarodnim korisnicima.

Joško Matković iz PU splitsko-dalmatinske koji radi kao instruktor vještine gađanja naoružanjem tvrdi da se radi o izvornome hrvatskom proizvodu te o jednostavnom i kvalitetnom oružju. Ističe kako je ova jurišna puška sa spremnikom od 30 metaka i kalibrom streljiva 5,56 – lagana, izbalansirana i odličnih tehničkih karakteristika.

Sudionici tečaja ustvrdili su činjenicu da je organizacijska i stručna razina obuke visoka, a uvjeti obuke odgovarajući i prikladni za usvajanje novih znanja i kompetencija. Nakon provedene obuke slijedi dobivanje licence za daljnju obuku policijskih službenika diljem Republike Hrvatske.

RSS