Počela proizvodnja hrvatskih eurokovanica

Eurokovanica Plenković
Damir Bolta,Predsjednik Uprave Hrvatske kovnice novca i Andrej Plenković, Predsjednik Vlade RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u ponedjeljak, 18. srpnja 2022. u Hrvatskoj kovnici novca u Kerestincu na obilježavanju početka kovanja eura u Republici Hrvatskoj. Uz predsjednika Vlade bili su ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

U izjavi za medije, premijer Plenković kazao je da su osobno stekli uvid kako se kuju kovanice eura, podsjetivši da s 1. siječnja Hrvatska postaje članica europodručja.

“To znači da to tada trebamo završiti sve logističke aktivnosti i pripreme za zamjenu hrvatskih kuna, a to podrazumijeva i kovanje kovanica ovdje kao i nabavljanja novčanica od strane HNB-a i to u dogovoru s drugim središnjim bankama”, rekao je.

Premijer je podsjetio da je podloga na svim kovanicama hrvatska šahovnica, na 2 eura je karta Hrvatske, na 1 euru je hrvatska kuna, na 50, 20 i 10 centi je motiv Nikole Tesle te su na 5, 2, i 1 centu dva slova na glagoljici HR. Dodao je i da na obodu od 2 eura piše: “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

Naglasio je da svi ovi motivi predstavljaju hrvatsku državnost, povijest, novčarsku tradiciju, prepoznatljivost i kulturu.

Na vrijeme ćemo osigurati dovoljan iznos novčanica i kovanica

“Sa svim aktivnostima koje slijede na vrijeme ćemo osigurati distribucijom kovanica i novčanica dovoljan iznos, ponajprije bankama, pošti FINA-i, a onda i svima ostalima neposredno pred 1. siječnja. U tih prva dva tjedna tranzicije, kada netko dođe u dućan platiti kunama, njemu će ostatak biti vraćen u eurima”, pojasnio je Plenković.

Naglasio je i da je proces uvođenja eura proteklih pet godina vođen vrlo sustavno i strukturirano s jasnim, političkim ciljem dublje integracije te s odličnom pripremom u ispunjavanju svih kriterija.

Potvrdili smo, kazao je Plenković, da Hrvatska kao visoko eurizirana ekonomija ide u onaj dio članica Europske unije koje su samo središte funkcioniranja europske politike.

“To je strateški cilj kojeg ostvarujemo”, dodao je, zahvalivši svima koji su pridonijeli procesu uvođenja eura.

Istodobno s eurpodručjem, rekao je premijer, tijekom jeseni finalizirat će se sve aktivnosti da Hrvatska postane i članica schengenskog prostora, tako da ćemo, kako je istaknuo, ući u dvije dublje integracije, vrlo čvrsto i stabilno nakon devet i pol godina članstva u Europskoj uniji.

“U ovim globalnim okolnostima, dobro je da smo dio eurozone i bit ćemo zaštićeniji u nošenju sa svim izazovima koji su pred nama”, poručio je Plenković.

Premijer je kazao i da u Hrvatskoj kovnici novca radi 70-ak zaposlenika koji će se potruditi da se cijeli ovaj posao dovrši na vrijeme.

“To su ogromne količine kovanog novca. I za to treba dobra organizacija posla i kvalitetan rad. Siguran sam da će sve biti obavljeno upravo onako kako treba da u europodručje uđemo i s tehničkoga aspekta u potpunosti spremni”, zaključio je premijer Plenković.

Radit će se u tri smjene, 24 sata

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izvijestio je da počela proizvodnja   hrvatskih eurokovanica.

“Alati su spremni, otkov je počeo. Radit će se u tri smjene, 24 sata svaki dan da bi se do kraja ove godine otkovalo otprilike 420 milijuna komada hrvatskih eurokovanica. S time da će se i iduće godine 230 milijuna otkovati”, kazao je.

Planiramo pustiti, rekao je Vujčić, otprilike 3700 tona kovanica i uz novčanice kojih će biti otprilike 350 milijuna koje će izaći na tržište eura, to bi trebalo zadovoljiti potrebe za gotovinom i zamjenu kune 1.siječnja.

“To je veliki logistički napor, njega prati i povlačenje sadašnjih kuna iz opticaja. Radi se o milijardu i 100 milijuna komada kovanica i 500 milijuna novčanica, 320 iz opticaja, i 180 strateških rezervi”, zaključio je Vujčić.

DBO/ Foto: Vlada RH