Održana 6. po redu Konferencija Sigurnost povijesnih gradova

Sigurnost povijesnih gradova

Grad Solin je 26. i 27. listopada 2023. godine bio domaćin 6. po redu Konferencije Sigurnost povijesnih gradova, koja se održala u predivnom okruženju hotela Salona Palace. Ova konferencija okupila je stručnjake iz različitih područja kako bi razgovarali o sigurnosti u povijesnim gradovima i podijelili svoje iskustvo i najbolje prakse. Događaj je trajao dva dana, od 26. do 27. listopada 2023., a otvoren je s nizom inspirirajućih govora.

Na otvaranju konferencije, govorili su Marko Doljanin, predsjednik Regionalnog kluba IPA splitsko-dalmatinske, Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Solina, Zvonimir Vnučec, izaslanik IPA sekcije Hrvatske i načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić. Konferenciju je otvorio načelnik Policijske akademije Josip Ćelić.

Prvog dana konferencije održana su zanimljiva predavanja koja su istaknula različite aspekte sigurnosti. Céline BERTHON, zamjenica glavnog ravnatelja Francuske nacionalne policije, govorila je o sigurnosti sportskih javnih okupljanja u kontekstu Olimpijade 2024. u Parizu. Marco Agostini, načelnik Policijske uprave u Veneciji, predstavio je perspektivu sigurnosti u Veneciji, jednom od najpoznatijih povijesnih gradova na svijetu. Damir Ivančić, direktor Policijske uprave Murska Sobota, predstavio je primjer dobre prakse iz Murske Sobote.

Drugi dan konferencije obilježile su teme vezane uz prevenciju kriminaliteta i medijsku promociju sigurnosti. Slobodan Marendić, načelnik PU Splitsko-Dalmatinske, govorio je o Mreži Vijeća za prevenciju kriminaliteta te Odboru za sigurnost SDŽ. Antonela Lolić, voditeljica službe za odnose sa javnošću PU SD, predstavila je kampanju SafetyNet kao primjer medijske promocije sigurnosti.

Zanimljivo je bilo i predavanje Damira Jurasa, višeg znanstvenog suradnika iz MUP-a RH, Odjel prvostupanjskog disciplinskog sudovanja u Splitu, koji je govorio o prekršajima protiv javnog reda i mira na području PU Splitsko-Dalmatinske.

Na samom kraju događanja održana je panel diskusija pod nazivom “Vijeće za prevenciju kriminaliteta – kako unaprijediti praksu, značaj i ulogu”. Moderirao ju je Slobodan Marendić, a sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Irena Cajner Mraović, dr. sc. Krunoslav Borovec, Antonela Lolić, voditeljica Službe za odnose s javnošću PU SD, Paško Ugrina, voditelj prevencije u PU SD, Marko Doljanin, načelnik PP Trogir i predsjednik kluba IPA SD, te Damir Juras.

 

RSS/ Foto: ipa-split.hr