Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa: Upravljanje rizikom od katastrofa mjeri se spašenim ljudskim životima

Međunarodni dana smanjenja rizika od katastrofa
MUP RH

Upravljanje rizikom od katastrofa ovogodišnjeg je tema Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, koji se obilježava na inicijativu Ujedinjenih naroda od 1989. godine, a tim povodom Mami Mizutori, posebna predstavnica glavnog tajnika u Uredu Ujedinjenih naroda za smanjenje rizika od katastrofa, potaknuta realnošću s kojom se svijet suočio zbog pandemije koronavirusom, rekla je da ako ne ojačamo upravljanje rizikom od katastrofa, osuđeni smo ponoviti pogreške napravljene u posljednjih osam mjeseci koje su plaćene mnogim životima i narušenim zdravljem te ekonomskom i socijalnom dobrobiti milijuna ljudi.

Hrvatska platforma za smanjenje rizika od katastrofa, osnovana  2009. godine, članica je Europskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa, regionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa te Globalne platforme za smanjenje rizika te aktivno djeluje tijekom cijele godine i povezuje političku, znanstvenu i operativnu razinu, potičući tako razmjenu znanja i raspravu o potrebi smanjenja rizika od katastrofa među svim sektorima i razinama društvenog djelovanja.

Nacionalna Strategija upravljanja rizicima od katastrofa, čije donošenje se očekuje do kraja ove godine, prvi je dugoročni strateški dokument koji će u sljedećih 10 godina definirati upravljanje rizicima od katastrofa te omogućiti proaktivno djelovanje te je ujedno i ključan preduvjet za povlačenje sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz projekte, što je jedan od prioriteta rada Ravnateljstva civilne zaštite.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: MUP RH