Po Hrvatskoj leti 6500 dronova, u biznisu 340 tvrtki

Po Hrvatskoj leti 6500 dronova
Svijetsigurnosti.com

Biznis s dronovima u Hrvatskoj je registriralo 340 tvrtki, rečeno je na drugom Dronfestu, koji je prošli tjedan održan u Zagrebu.

Neslužbene su u procjene u branši pak da građani i tvrtke raspolažu s oko 6500 tih letećih robota. Tihomir Šašić, direktor Dronfesta kaže da je hrvatska dronska scena u velikom usponu. Ove godine na konferenciji se okupilo više od 350 sudionika. Navodi da se, uz tvrtke koje pružaju usluge snimanja pomoću dronova, pojavljuje sve više domaćih tvrtki i timova koji u proizvodnji dronova vide biznis, te su orijentirani na svjetsko tržište.

Nakon Hipersfere, tu je i  Tarsier drones te odnedavno i zagrebački Kapetair.  “Teško je još govoriti o velikom napretku, jer u Hrvatskoj se još najviše radi na sređivanju regulative i tu se vidi napredak u odnosu na prethodne godine, ali prostora za poboljšanja ima mnogo”, kaže Šašić. U branši su oko regulative mišljenja oštro podijeljena. Dok jedni smatraju da se propisi moraju olabaviti, Branko Drakulić iz Snimanje.hr-a ističe da je on za to da se u ovom trenutku to ne radi.

Umjesto toga, predlaže neka se ubrzaju i informatiziraju procedure. Davor Škrlec, hrvatski europarlamentarac kaže da će Europska komisija do 2019. u Uniji zračni prostor do visine 150 metara učiniti operativnim za dronove. “U idućih 10 godina dronovi će stvoriti biznis vrijedan 100 milijardi eura, a EU želi do 2020. držati četvrtinu udjela na tom tržištu i to je prilika i za Hrvatsku”, zaključuje Škrlec.

Izvor: Poslovni dnevnik