Plenković: U krizi smo bili pravodobni, odlučni i brzi!

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku 227. sjednice Vlade održane u četvrtak, 30.4. 2020. izvijestio je da je 23. travnja održana video-konferencija Europskoga vijeća. Kazao je da je riječ o važnom sastanku s aspekta Hrvatske, ali i Europe, istaknuvši da je na dnevnom redu dominirala borba protiv COVID-a 19.

Predsjednik Vlade ocijenio je da dosadašnji angažman u borbi protiv COVID-a 19 ostvaruje jako dobre rezultate, naglasivši da su trendovi usporavanja zaraze i ostanka novozaraženih na malom dvoznamenkastom, ali i na jednoznamenkastom broju izrazito veliko ohrabrenje i potvrda da je politika zdravstveno-restriktivnih mjera učinila ono što je najbitnije.

„Hrvatska javnost mora biti svjesna da smo pustili život i gospodarske aktivnosti onakve kakve su bile prije početka epidemije brojevi umrlih, zaraženih, opterećenje u bolnicama bili bi veliki i imali bismo pravu zdravstvenu, sigurnosnu i političku krizu koja bi na sasvim drugi način pogodila Hrvatsku. Jako je bitno da sada kada se zaraza smanjuje i kada se vide rezultati naših mjera, da svi oni koji prate taj proces shvate što
je bila alternativa“, istaknuo je premijer.

Kazao je da budući da se nije dogodila drama bit će puno onih koji će tumačiti jesu li mjere bili prečvrste. „Bili smo pravodobni, odlučni, brzi, znali smo što radimo, konzultirali struku i naše eksperte u Hrvatskoj i inozemstvu, pratili zbivanja u drugim zemljama i napravili jedino što odgovorna Vlada koja radi u interesu svakog svog građanina u Hrvatskoj treba i mora učiniti“, poručio je Plenković.

„Posljedice ove pandemije su takve da svaka od zemalja mora povlačiti vrlo hrabre, odlučne gospodarske poteze gdje joj sredstva iz višegodišnjeg financijskog okvira, ali i iz Fonda za oporavak gospodarstva trebaju biti od pomoći. Glavno načelo je dati puno i dati brzo u prve tri godine idućega europska proračuna, uz maksimalnu dozu fleksibilnosti i uvažavanja posebnosti svake od države članice“, poručio je Plenković.

DBO/ Foto: Vlada RH