CIVILNA ZAŠTITA: IMC donirao zaštitnu opremu vrijednu 1.000.000 kuna

S.A.D donacija zaštitne opreme

Na primopredaji su prisustvovali veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nj.E. William Robert Kohorst, zatim pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut sa suradnicima, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim.mr. Maja Grba Bujević, dr.med. i voditeljica hrvatskog ureda međ. neprofitne humanitarne organizacije International Medical Corps (IMC) iz SAD i podpredsjednica za međunarodne financije Ivana Petković

U logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom, u srijedu, 03. lipnja 2020., voditeljica hrvatskog ureda međunarodne neprofitne humanitarne organizacije International Medical Corps (IMC) iz SAD i podpredsjednica za međunarodne financije Ivana Petković Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske je predala donaciju u protuvrijednosti milijun i sedamnaest tisuća kuna (1.017.000 kuna)

Donacija uključuje 70.400 respirator maski KN95, 12.000 štitnika za lice i 18 pulsnih oksimetara. Svrha donacije je doprinos zaštiti od koronavirusa za djelatnike u zdravstvu Republike Hrvatske. Budući je grad Zagreb i okolicu 22. ožujka pogodio snažan potres koji je određene zdravstvene ustanove i dio medicinske opreme stavio van funkcije, International Medical Corps kroz donaciju zamjenske medicinske opreme nastoji ublažiti posljedice uzrokovane potresom.

International Medical Corps bavi se humanitarnim radom od 1984. godine. Pomaže u kriznim situacijama uzrokovanim konfliktom, elementarnim nepogodama ili širenjem bolesti bez obzira u kakvim uvjetima i gdje se kriza odvija. Organizacija lokalnim zajednicama prenosi vještine i znanje potrebno za pokretanje obnove i kreiranje bolje budućnosti vlastitim snagama i resursima.

Suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama u području civilne zaštite intenzivnije se počela razvijati u posljednjih pet godina, naročito s Nacionalnom gardom Minnesote i to u segmentu pripravnosti u slučaju katastrofa, kroz razmjenu stručnih znanja iz područja prevencije i sudjelovanja na terenskim vježbama.

S ciljem jačanja sustava civilne zaštite Republike Hrvatske, 2017. godine donirali su nam opremu za spašavanje u poplavama u vrijednosti od 75.000 dolara te 2018. godine, kao nadogradnju prethodne donacije, opremu za spašavanje u poplavama i potresima u vrijednosti od 100.000 dolara. Primopredaja donacije iz 2018. godine bila je u lipnju prošle godine.

Kao nastavak ove dobre suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH utvrdilo je pet potencijalnih područja i to u području smanjenja i upravljanja rizicima od katastrofa, zatim u području KBRN-a (tečajevi, trening) – detekcija i dekontaminacija, oprema i sl., u području razvoja i implementacije zapovjednih sustava u izvanrednim situacijama, u području privatne zaštite, sigurnosti i propisa vezanih uz opasne tvari te u području radiološke i nuklearne sigurnosti.

 

DBO/ Foto: MUP RH