Plinacro izvršio nadzor trase plinovoda bespilotnim letjelicama

Velebit Plinacro - snimka

Plinacro je jedna od vodećih tvrtki u primjeni najnovijih tehničko-tehnoloških rješenja koja omogućuju bolji nadzor i rad plinskog transportnog sustava. Potvrđuju to i netom objavljeni rezultati snimanja bespilotnom letjelicom 60-ak kilometara trase magistralnog plinovoda Bosiljevo – Split, odnosno nepristupačnih ili teško pristupačnih dijelova plinovoda kojima plin preko Velebita stiže u Dalmaciju. Obavljeno je pri tom, uz ispitivanje plinovoda na nepropusnost, i vizualno snimanje trase, što je obveza Plinacra kao operatora plinskog transportnog sustava.

Tome je prethodilo lani izvršeno testno snimanje oko 5 km trase plinovoda Ivanja Reka – Kutina, nakon kojeg su Plinacrovi inženjeri s tvrtkom AIR-RMLD radili na usavršavanju softvera za snimanje, kako bi on u najvećoj mogućoj mjeri bio prilagođen Plinacrovim potrebama.

Ta nova tehnologija je djelatnicima Plinacra teško pristupačna mjesta poput gudura i kanjona rijeka te neprohodnih dijelova trase preko Velebita, gdje je za uobičajeni obilazak bio potreban angažman profesionalnih alpinista, učinila dostupnima za ispitivanje nepropusnosti plinovoda. Pored toga, snimanje je omogućilo da se vizualno utvrdi je li plinovod i dalje ukopan, postoji li erozija tla na trasi plinovoda, odvijaju li se radovi trećih stana na trasi te ima li nedozvoljene gradnje u koridoru plinovoda. Budući da u Hrvatskoj nisu rijetkost ilegalna gradnja i ostavljanje otpada u zaštićenom pojasu plinovoda, ovaj sustav nadzora osigurava da se pravodobno aktiviraju preventivne procedure i sve nedopuštene radnje prijave nadležnim institucijama.

Tip bespilotne letjelice koja je korištena i u koju su ranije upisane koordinate plinovoda predviđenog za snimanje imala je autonomiju snimanja od 5 kilometara, a dnevno može izvršiti snimanje 30 kilometara.

Analiza snimljenog materijala je pokazala da nema propuštanja plina, ali i da je na jednom dijelu trase izgrađena nedopuštena građevina te su na nekoliko mjesta uočeni divlji deponiji otpada, o čemu će biti obaviještene nadležne institucije.

Realno je očekivati da će trendovi tehnologije nadzora plinovoda i njihova zaštitnog pojasa ići sve više u smjeru korištenja bespilotnih letjelica. Upotrebom nove tehnologije inspekcije trase plinovoda dronom Plinacro će značajno osuvremeniti svoj sustav redovnog održavanja transportnog sustava i približiti se samom vrhu u primjeni novih tehnologija za ispitivanje propusnosti i eventualnih nedopuštenih aktivnosti u zaštitnom pojasu plinovoda.

 

DBO/ Foto:plinacro.hr