INTERPOL izdao ljubičastu obavijest kao upozorenje na prijevoz nezakonite robe za vrijeme COVID-19

INTERPOL upozorava kako kriminalne organizacije sve češće koriste usluge dostave hrane za prijevoz droge i druge nezakonite robe dok zemlje zatvaraju svoje granice zbog globalne pandemije COVID-19.

Naime, INTERPOL je primio izvještaje od policija u Irskoj, Maleziji, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu u kojima se identificiraju vozači koji prevoze drogu kao što su kokain, marihuana, ketamin i ekstazi.

Početkom travnja španjolska nacionalna policija identificirala je i uhitila sedam osoba obučenih u vozače isporuke hrane u Alicanteu i Valenciji, a osumnjičeni su uhvaćeni dok su raznim prijevoznim sredstvima isporučivali kokain i marihuanu.

Na temelju tih uhićenja, kao i incidenata u drugim zemljama, INTERPOL je objavio “ljubičastu obavijest” kojom upozorava svoje 194 zemlje članice na ovaj novi način krijumčarenja droge.

Ljubičasta obavijest pruža informacije o predmetima, uređajima i načinima prikrivanja koje koriste kriminalci te informacije kojima organizacije za provođenje zakona mogu pristupiti putem sigurnog komunikacijskog kanala I-24/7 INTERPOL-a.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto:Pixabay