Plenković primio glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga

Vlada RH

Nakon sastanka, premijer je zahvalio gospodinu Stoltenbergu na dolasku u Hrvatsku, napomenuvši da su se uvodno prisjetili svih ključnih i prijelomnih trenutaka 1991. godine. “Hrvatska je već devet i pol godina članica Sjevernoatlantskoga saveza. odgovorna članica, pouzdan partner, saveznica koja kontribuira u NATO-vim misijama. Prisutni smo i na Kosovu i u Afganistanu. Bili smo i u Poljskoj i u Litvi”, kazao je predsjednik Vlade

Napomenuo je da je naše izdvajanje za obranu u dvije godine poraslo s oko 1,15 na više od 1,30 posto. “Kontinuirano ulažemo u sposobnosti Hrvatske vojske. Od zadnjeg našeg  susreta donijeli smo stratešku odluku o kupnji višenamjenskih borbenih  zrakoplova. Na taj način jačamo naše obrambene sposobnosti, ali i doprinos sigurnosti cijeloga Saveza”, istaknuo je Plenković.

Zajednička analiza procesa u nama susjednim zemljama

Razgovarali su i o nizu političkih pitanja koja su relevantna za Hrvatsku i NATO, prije svega na prostoru jugoistoka Europe.

“Budući da je NATO sa svojim saveznicima već dugi niz godina oko svih država našega susjedstva, važno je da zajednički analiziramo procese koji se zbivaju u nama susjednim zemljama.  Posebni akcent posvetili smo pitanju Makedonije i situaciji između Kosova i Srbije”, rekao je predsjednik Vlade.

Stoltenberg zahvalio Hrvatskoj na angažiranosti u NATO-u

Glavni tajnik Stoltenberg čestitao je Hrvatskoj Dan neovisnosti. Zahvalio je na angažiranosti hrvatskih snaga u NATO-u, u Afganistanu i na Kosovu, te izrazio zadovoljstvo radi sudjelovanja naših vojnika u zajedničkim vojnim vježbama tijekom ovog mjeseca.

RSS