Policijski načelnik objašnjava što donosi Schengen: ‘Protok na granicama neće se promijeniti’

prtsc dubrovnikTV.net/Youtube

Europska komisija potvrdila je tehničku spremnost Hrvatske za ulazak u schengenski i prostor – Europu bez granica. Međutim, Hrvatska treba zadovoljiti i političke kriterije na koje ne može izravno utjecati i koji ovise o o migrantskoj krizi, političkoj situaciji u drugim članicama, efikasnosti pravosuđa…

Sve to stavlja veliki izazov pred policijske snage u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Slobodna Dalmacija razgovarala je s Ivanom Pavličevićem, načelnikom Policijske uprave dubrovačko-neretvanske koja nadzire sigurnost Županije specifično okružene međunarodnim granicama, koje su i granice EU.

Što je dosad napravljeno i što mogu očekivati građani u trenutku kad bi schengenske procedure potpuno stupe na snagu? Hoće li biti promjena?

– Danom pristupanja EU, Hrvatska je prihvatila cjelokupnu schengensku pravnu stečevinu, a kako bi u potpunosti primjenjivala sve sastavnice schengenskog acquisa morala je proći tzv. schengensku evaluaciju. U svrhu priprema te dostizanja schengenskih standarda u upravljanju granicom, uloženi su napori kako u izgradnji graničnih prijelaza koji udovoljavaju najvišim schengenskim standardima, tako i ulaganjem u tehničku opremu i obuku policijskih službenika. Za poboljšanje standarda u nadzoru i kontroli buduće vanjske granice EU, u lipnju su na dubrovačkom području puštena u rad dva obnovljena granična prijelaza – Vitaljina i Gornji Brgat, a s otvaranjem navedenih graničnih prijelaza Republika Hrvatska je do kraja ispunila četiri ključne preporuke u području nadzora vanjske granice.

Koliko će to utjecati na brzinu protoka ljudi i roba preko granica? Hoće li se zbog prometa robe stvarati dodatne gužve na granici prema BiH i Crnom Gorom, kad će Hrvatska postati vanjska granica Europe?

– Danom ulaska RH u schengenski prostor za građane EU, odnosno Republike Hrvatske, samim tim i naše sugrađane, neće biti promjena oko slobode kretanja, odnosno prelaska državne granice prema nama susjednim zemljama BIH i Crnoj Gori, s obzirom da naša granična policija već sad primjenjuje pravila schengenske granične kontrole.

Promet roba je u nadležnosti Ministarstva financija, odnosno carine, tako da ne možemo komentirati hoće li ulazak u schengenski prostor dovesti do promjena, odnosno većih gužvi na graničnim prijelazima.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

izvor: Slobodna Dalmacija